FaceApp

FaceApp: grappige hype of gevaarlijk fenomeen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Je hebt de afgelopen dagen vast al een heleboel oudere versies van je vrienden (en/of BN'ers) voorbij zien komen op social media. FaceApp is grappig en hartstikke populair, maar niet zonder gevaar.

Wie vindt het nou niet leuk om te zien hoe je er over tientallen jaren uitziet? Precies! Dat FaceApp zich de afgelopen dagen als een olievlek over social media verspreidt, is logisch. Maar zonder risico is het bewerken van een foto met behulp van deze app niet.

Niet zonder gevaar

Deskundigen waarschuwen voor de privacyrisico's die aan FaceApp zouden kleven. De app is gemaakt door een bedrijf in Rusland en in de privacyverklaring staat dat allerlei informatie van de gebruiker wordt opgeslagen. Niet alleen de foto's van je gezicht, maar bijvoorbeeld ook je IP-adres, locatie en toestelgegevens. 'Je geeft je date eigenlijk weg aan Rusland', zegt jurist Charlotte Meindersma tegen de NOS. Volgens haar ben je als gebruiker niet beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming, een Europese wetgeving over hoe moet worden omgegaan met data. 'Ik zou hem niet gebruiken', waarschuwt ze.

Ook ander geslacht

FaceApp bestaat al langer, maar afgelopen weekend werd de app pas echt populair toen veel beroemdheden 'm gebruikten. Met de app kun je niet alleen bekijken hoe je er in de toekomst uitziet, maar je kunt jezelf bijvoorbeeld ook jonger maken of veranderen van geslacht. Gevaarlijk of niet, onderstaande BN'ers deelden een (veel) oudere versie van zichzelf. Scrollen maar!

View this post on Instagram

Vrij zorgelijk dit...

A post shared by Jan Versteegh (@jan_versteegh) on

View this post on Instagram

Zo’n jaar ochtendshow doet toch wat met je. 😉

A post shared by Mattie & Marieke (@mattiemarieke) on

Anderen lazen ook: Zelf meespeuren met de politie dankzij nieuwe app.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren