les psychologie

Geen les over psychische gezondheid, waarom is dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
3FM
Tussenuur

Wel biologieles krijgen over wat er in je lichaam gebeurt, maar niet over wat er in je hoofd omgaat. Best gek, vindt Maud. Want wat nou als het niet goed gaat met jou of iemand uit je omgeving? Hoe ga je daar dan mee om? Op school leer je weinig tot niets over psychische gezondheid, terwijl het aan de orde van de dag is. Waarom is dit?

Dat zoekt Maud in deze Know Shit uit met Cesar. Precies op het goeie moment, zo lijkt het, want we zitten midden in een grootscheepse curriculum-herziening. Dit betekent dat een grote groep schoolleiders en docenten, die weer in allemaal werkgroepjes werken, aan het nadenken zijn over wat scholieren moeten kennen en kunnen in de moderne maatschappij.

Een nieuw lesprogramma dus! Nu vragen wij ons natuurlijk af: Wordt psychische gezondheid een nieuw onderdeel van het vakkenpakket?

Gezondheidslessen

Praten en leren over psychische klachten vinden we bij Tussenuur belangrijk. Zo vragen we in april 2019 weer aandacht voor praten over depressie, burn-out en andere psychische klachten tijdens onze #openup-week. Cesar en Maud gaan bij Mind langs om meer te weten te komen over psychische gezondheidlessen.

Ze spraken met Mind-directeur Marjan ter Avest: 'Lessen over psychische gezondheid zijn op dit moment niet verplicht. Bij sommige mentorlessen wordt er wel aandacht aan besteed, maar er is geen standaard aanbod. Wij willen graag dat er een totaalpakket komt en elke school aandacht besteedt aan wat het betekent om psychische klachten te hebben, wat er dan in je hersenen gebeurt en ook hoe je daar anders mee om kunt gaan.'

Curriculum

Later gaan Maud en Cesar naar Pieter Laban. Hij werkt voor curriculum.nu en zit in het ontwikkelteam Burgerschap. Maud legt Pieter uit waarom psychische gezondheid onderdeel van het vakkenpakket zou moeten zijn. Pieter vertelt haar waar de schoen wringt. Toch laat hij in een later stadium via sms weten dat hij aan de slag is gegaan met de vraag van Maud en Cesar.

Wil je weten wat er gaat gebeuren? Check dan hier de hele video!

'WAAROM LEREN WE OP SCHOOL NIKS OVER DEPRESSIE?' | #KNOW SHIT

Anderen lazen ook: Iemand helpen met een depressie? Dat doe je zo.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten