Instagram

Insta wil voortaan leeftijd nieuwe gebruikers weten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Voor het aanmaken van een nieuw Instagram-account moet je voortaan je geboortedatum invullen. Dat liet het bedrijf deze week weten. 

Voor het aanmaken van een Instagram-account moesten de 1 miljard gebruikers van het medium alleen aangeven dat ze ouder zijn dan 13.

Volgens de nieuwe regels moet je nu ook je volledige geboortedatum invullen bij het aanmaken van een nieuw account. Degenen die al een account hebben hoeven niet alsnog hun leeftijd aan te geven. 

Controle

Instagram laat weten dat het jonge gebruikers wil beschermen tegen informatie die niet geschikt voor hen is. Een ingevulde geboortedatum is niet zichtbaar voor anderen, alleen voor jezelf en Instagram. Persbureau Reuters schrijft dat het bedrijf geboortedata niet gaat controleren, omdat het verwacht dat mensen eerlijk zijn.

Het platform zou bovendien software én mensen in dienst hebben die posts ('Gefeliciteerd met je verjaardag!') analyseren om leeftijd en geslacht van gebruikers te kunnen voorspellen. Van gebruikers die hun Instagram-account gekoppeld hebben aan hun Facebook-account, is de leeftijd al bekend. Op Facebook moest je namelijk altijd al een geboortedatum invoeren.

Advertenties

Volgens Reuters zorgt de verplichte nieuwe regel ervoor dat advertenties met een 'volwassen inhoud' aan meer gebruikers getoond kunnen worden. Maar reclames voor alcohol, voorbehoedsmiddelen of gokspelletjes zullen aan gebruikers die 18 jaar of ouder zijn getoond worden. Instagram laat weten dat advertenties niet de belangrijkste reden zijn voor deze aanpassing. 

Veiligheid

Amerikaanse en Britse organisaties voor (online) kinderbescherming zijn kritisch over de nieuwe regel. Het Britse NSPCC stelt dat geboortedata die niet geverifieerd kunnen worden, niets bijdragen aan de online veiligheid van kinderen en jongeren. De organisatie voerde afgelopen jaar campagne om netwerken als Facebook, Instagram en WhatsApp veiliger te maken voor jonge gebruikers. Volgens onderzoekersvindt vooral op Instagram veel misbruik plaats. Hier lees je wat je kunt doen als je te maken krijgt met online misbruik.

Vind jij het een goed idee dat je voortaan op Instagram je volledige geboortedatum moet invullen? Stem hier mee op de stelling van deze week.

Anderen lazen ook: 'Seks op internet is echt niet altijd negatief'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren