Button menstruatie ongesteld Japan

Japanse winkel komt met button: 'Hoi, ik menstrueer!'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Hallo allemaal, IK MENSTRUEER! Dat is ongeveer wat een badge, ontworpen voor ongesteld personeel van een Japans warenhuis, uitstraalt. De actie is bedoeld om ongesteld zijn bespreekbaar te maken, maar er is ook de nodige heisa ontstaan.

 

Jezelf een plaatje opspelden als je ongesteld bent, kan jij het je voorstellen? Japanse vrouwen die in een winkel in de stad Osaka werken, zijn door hun leidinggevenden gevraagd om een badge te dragen met daarop een cartoonfiguur dat in Japan symbool staat voor de menstruatiecyclus. Het is niet gek dat juist deze winkel, om precies te zijn een shop-in-shop, hiermee komt: ze verkopen er voornamelijk menstruatieproducten. Maar ook allerlei andere vrouwenartikelen, zoals vibrators en ondergoed.

Taboesfeer

Vrouwen zijn niet verplicht om de badge te gebruiken, laat de winkel weten aan het Japanse WWD. ‘In Japan heerst de neiging om vrouwelijke seksualiteit en menstruatie in de taboesfeer te plaatsen’, aldus de manager. ‘De waarden van jongeren zijn op dit gebied al aan het veranderen. Ik ben verheugd dat ik op deze manier bij kan dragen aan een plek waar vrouwen zonder schroom over delicate dingen kunnen praten en producten kunnen kopen. Maar niet alle klanten zullen hier blij mee zijn.’

Pesterijen

En dat bleek inderdaad: er kwam een stortvloed aan klachten binnen bij de winkel. De badges zouden niet helpen om het onderwerp bespreekbaar te maken, maar juist pesterijen en stomme opmerkingen uitlokken. Nu overweegt de winkel om weer te stoppen met de buttons. ‘Het was alleen maar goed bedoeld’, zegt het warenhuis daarover.

Anderen lazen ook: Help, mijn vriendin is ongesteld!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren