Robin: 'Dit ben ik en anders wennen ze er maar aan.' Foto Shody Careman
Jongens met make-up

Lefgozer Robin (16): 'Make up geeft net een extra laagje'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Make-up alleen voor meisjes? Wie dat nog denkt, loopt hopeloos achter. Robin (16), Mylan (14) en Mats (13) zijn daarvan het bewijs. Fotograaf Shody Careman maakte een fotoserie van de drie "lefgozers". 'Dit ben ik en anders wennen ze er maar aan', vertelt Robin.

‘Als kind was ik altijd al in de weer met prinsessenjurken en nagellak. Van mijn moeder had ik een oude kapperspop gejat waarvan ik de hele tijd het haar krulde. Op een gegeven moment smeerde ik daar ook make-up op. In de brugklas begon ik ook mezelf op te maken. Gewoon een beetje oefenen thuis, voor de leuk. De eerste keer dat ik ermee naar buiten ging, heeft niet een heel grote indruk op me gemaakt. Ik had mensen er al over verteld en voelde me niet heel erg bekeken. Nu maak ik me een paar keer per week op. Meestal in het weekend of als ik naar mijn werk bij de supermarkt of de juwelier ga. ’s Ochtends voor school heb ik er geen zin in, want ik moet een uur fietsen en dan is alles uitgelopen. Soms doe ik het even snel om de hoek.’ 

Voor meisjes  

‘Als je het draagt, je hebt er een leuk outje bij en je nagels zitten goed, dan geeft het net een extra laagje. Of nou ja, eigenlijk een flinke laag! Voor mijn ouders was het de eerste paar keer wel wennen, maar nu vinden ze het helemaal prima. En eerlijk gezegd boeit me dat ook niet. Dit ben ik en anders wennen ze er maar aan. De reacties die ik krijg zijn heel verschillend. De één vindt het niet kunnen, de ander vindt het superleuk. Vervelende opmerkingen glijden makkelijk van me af. De vraag “wil je dan geen meisje zijn?” komt vaak terug. Dat is niet vervelend. Maar ik denk soms: als het zo was, wat gaat jou dat aan? Ik vraag jou toch ook niet: “ben je hetero?” of “waarom fiets jij?” Het idee dat make-up puur voor meisjes is vind ik achterhaald, sorry hoor. Kijk eens op YouTube, daar staat het vol mannelijke beautyvloggers. Toch heb ik wel het gevoel dat ik iets kan doen voor andere jongens. Ik kreeg van Mylan, die ook in deze serie zit, een DM op Insta. Hij zei dat hij door mij met make-up naar buiten was gegaan. Superleuk.'

Over de serie

Fotograaf Shody Careman over haar serie, die ze zelf "Lefgozers" noemt: ‘Het begon met Mats, die ik zag op een middelbare school in Zeist. Hij droeg roze oogschaduw. Ik dacht gelijk: wow, ik wil een hele serie maken over jongens die make-up dragen. Ik was zwaar onder de indruk, hier heb je zoveel lef voor nodig. Die drie jongens durven zo zichzelf te zijn.’ Hieronder zie je Robin zonder make up.

Robin: 'Dit ben ik en anders wennen ze er maar aan.' Foto Shody Careman

Anderen lazen ook: Lefgozer Mats (13): 'Met make-up ben ik helemaal Mats'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren