Mohamad Al Jounde

Mohamad Al Jounde (16) wint Kindervredesprijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Mohamad Al Jounde (16) uit Syrië heeft maandagmiddag de Kindervredesprijs 2017 gewonnen. In de Ridderzaal in Den Haag kreeg hij de prijs uit handen van oud-winnares Malala Yousafzai.

Ook Faye Hasian (15) uit Indonesië en Tymon Radzik (16) uit Polen maakten als finalisten kans op de prijs. Mohamad ontvangt een studiebeurs en mag 100.000 euro schenken aan een goed doel.

School opgericht

Net als veel andere Syriërs is Mohamad gevlucht uit zijn land. Het was er te gevaarlijk. Hij belandde in een vluchtelingenkamp in Libanon. Omdat er geen school was besloot Mohamad er zelf eentje op te richten. Toen hij twaalf was, gaf hij andere kinderen al les in wiskunde en Engels. Inmiddels kunnen al tweehonderd kinderen dankzij Mohamad naar school. Zelf is hij nu in Zweden, waar zijn vader al jaren op Mohamad en zijn familie wachtte.

International Children's Peace Prize 2017 Finalist Mohamad Al Jounde (16, Syria)

In totaal maakten 169 jongeren kans op de internationale prijs, die dit jaar voor de dertiende keer is uitgereikt aan een jongere die zich inzet voor de rechten van het kind. Voor het eerst waren er dit jaar ook Nederlandse jongeren genomineerd: Fahima en Gabriël.

Benieuwd naar het hele verhaal van Mohamad? Dat lees je in de krant, verschijningsdatum 8 december.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Dit zijn de finalisten van de Kindervredesprijs 2017.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren