mind young studio

Nieuw platform over psychische klachten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Jesse (17), Romy (18), Nynke (19) en Eva (21) hebben allevier te maken (gehad) met psychische problemen. Om andere jongeren te helpen om te gaan met hun psychische problemen - en hopelijk ook het taboe te doorbreken - lanceerden ze deze week het online platform Mind Young Studio.

De jongeren hebben zelf ervaring met onder meer depressie, angst en burn-out en willen vertellen wat er nu écht waar is over psychische klachten. Dat doen ze door series te posten op YouTube en Instagram, met behulp van andere jongeren, psychologen, psychiaters en Bekende Nederlanders. Ze hopen zo het taboe op het praten over psychische problemen te doorbreken. Ze duiken bijvoorbeeld in hun eigen verleden en praten over hun ervaringen, maar leggen ook uit wat wel en niet waar over psychische problemen.

De ervaringsdeskundigen

Wie zijn die vier jongeren die op creatieve en open wijze andere jongeren hopen te motiveren te praten over problemen of hulp te zoeken? De jongste van de vier is Jesse (17). Hij maakte van dichtbij mee wat psychische klachten met je omgeving kunnen doen en wat voor effect dit heeft. Romy (18) heeft onder meer ervaring met pesten, burn-out, depressie en faalangst. Zij werkte dit jaar al mee aan de campagne Hey, het is oké van het ministerie van VWS en is voor haar problemen opgenomen geweest in een kliniek.

Nynke (19) is de derde van de vier ervaringsdeskundigen en vertelde eerder dit jaar - tijdens de #openup-week van MIND en 3FM in april - voor het eerst in het openbaar over haar angst- en depressieklachten. Zij is actief in de paardenwereld en heeft veel jonge volgers en fans. Zij hadden geen idee van haar klachten totdat zij hier publiekelijk over sprak. Eva is met haar 21 jaar de oudste van de vier en heeft ervaring met eetstoornisproblematiek, depressie en zelfbeschadiging. Ook zij is meerdere keren opgenomen geweest in een kliniek.

Juiste kanalen

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam gaan de komende tijd onderzoeken of Young Studio inderdaad jongeren op de juiste manier en via de juiste kanalen bereikt. Dat doen ze door bijvoorbeeld gesprekken met jongeren te voeren over de impact van de video’s op jongeren.

Meer informatie over de jongeren en over Mind Young Studio is te vinden op Instagram of en YouTube.

Anderen lazen ook: Iemand helpen met een depressie? Dat doe je zo of Waarom praten over problemen zo belangrijk is.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren