ANP

Nieuwe sekswet: Geen 'nee' is niet hetzelfde als ‘ja'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Geen nee betekent niet automatisch ja. Minister Grapperhaus werkt aan een wetsvoorstel waarin staat dat seks met iemand die niet instemt, strafbaar wordt. We leggen zijn plannen voor je uit. 

Wat stelt Grapperhaus (minister van Justitie) voor? 

Het is nu nog zo dat seks pas strafbaar is als er dwang aan te pas komt. ‘Als iemand niet duidelijk “nee” zegt is dat nu dus nog geen bewijs voor een veroordeling’, legt strafrechtadvocaat Clarice Stenger uit. ‘Met de nieuwe wet wordt het ook strafbaar als iemand niet instemt. Als jij nee zegt, maar ook als je verstijft van angst of je twijfelt merkbaar zonder het duidelijk te zeggen, moet de ander onderzoeken of jij wel echt wilt of niet. Doe je dat niet, dan kan dat vallen onder “seks zonder instemming” en iskeer je maximaal zes jaar cel, een boete of een werkstraf.

Waarom is dit nodig?

‘Nu moet een slachtoffer vaak bewijzen dat hij of zij zich verzet heeft. Maar veel slachtoffers verstenen juist uit angst en geven daardoor geen tegengas. De minister vindt dat hun bescherming nu niet goed geregeld is.’ Ook #metoo ziet Grapperhaus als signaal dat Nederland toe is aan deze nieuwe regels.

Hoe toon je achteraf aan dat iets vrijwillig was?

‘Dat blijft superlastig als er maar twee mensen bij betrokken zijn, zonder getuigen. Dat kun je nooit helemaal oplossen. Grapperhaus gaat niet zo ver als Zweden waar je die toestemming echt vastgelegd moet hebben. Maar de verdachte moet nu bewijzen dat hij genoeg heeft gedaan om te achterhalen of de ander wel echt wilde.’ Andersom zou het kunnen dat een slachtoffer na een nare ervaring een vriend of vriendin belt. Het is aan de rechter of dat genoeg bewijs is voor onwil.

Zijn er juridische haken en ogen?

‘Zeker. Je geeft mensen die er misbruik van willen maken nu een machtig middel. Als iemand de volgende dag spijt heeft van een onenightstand wordt het nu heel makkelijk om de ander achteraf een loer te draaien. Daarnaast vraag ik me af, als iemand toestemming heeft gegeven, waarvoor dan precies. Moet je dan bij elke stap die je neemt opnieuw afspraken maken? Tot slot creëer je schijnzekerheid. Als iemand zegt wel te willen, maar tussentijds van gedachten verandert, dan heb je wel van tevoren ingestemd. Waardoor de ander het idee kan krijgen dat hij of zij niks verkeerd doet. Of zelfs zo ver kan gaan als -ie zelf wil.’

Gaat dit plan het halen?

‘De minister werkt aan een voorstel dat nog door de Tweede Kamer moet. Als je op de eerste reacties afgaat, lijken veel Kamerleden enthousiast.’ Dikke kans dat het voorstel straks werkelijkheid is dus.

Willy van Berlo, woordvoerder Rutgers is juist voorstander: ‘Seks moet veilig en vooral gewenst’

‘Wij vinden het heel goed dat deze wet onderstreept dat het belangrijk is om bij elkaar te checken of alles oké is. Seks kan alleen als je het allebei wil. Dat checken kan op een romantische manier. Je hoeft het niet steeds te vragen, maar wees je bewust van signalen. 70% van de slachtoffers van verkrachting of poging daartoe verweert zich niet, maar bevriest. De oude wet beschermt die slachtoffers niet. Natuurlijk zal het juridisch ingewikkeld zijn, want het blijft altijd het ene woord tegen het andere. Al met al vinden we het een goede vooruitgang. Als de minister de wet combineert met voorlichting juichen wij dat toe.’

Anderen lazen ook: Sven (19) over sekswet Zweden: 'Ik let op lichaamstaal'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren