Foto: Noa Esmee
Back To School

Noa Esmee (13): 'Ik ben volwassener geworden'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Een nieuw schooljaar is voor iedereen spannend, maar bij sommigen zorgt het voor wat extra zenuwen. Deze keer: Noa Esmee (13) was ziek en kon daardoor lang niet naar school.

‘Ik ben al 1,5 jaar niet naar school geweest. Ik had leukemie en was daardoor vaak te moe of te misselijk voor school. Vorig jaar heb ik zeven maanden in het ziekenhuis in Rotterdam gelegen. Ik kreeg een stamceltransplantatie om nieuwe bloedcellen aan te maken. Daarvoor kreeg ik bloed van een donor', vertelt Noa Esmee.

Onderzoek

Die periode was erg spannend voor haar: 'Je weet niet of het aanslaat of dat je lichaam de donorcellen afstoot. Ik ben nu gelukkig leukemievrij verklaard, maar de donorcellen hebben mijn lever, nieren en longen aangevallen. Daar krijg ik nu medicijnen voor en ik moet nog om de vier weken naar het ziekenhuis voor onderzoek.'

Puistjes

Noa Esmee kan inmiddels weer naar school. Ze gaat voor de tweede keer naar de brugklas. 'Dat vind ik fijn, omdat ik veel gemist heb. Ik heb er heel veel zin in omdat ik dan mijn vrienden weer zie. Ik denk wel dat het anders is omdat ik door mijn ziekte wat volwassener ben geworden. Als iemand zich druk maakt om een puistje denk ik: “Die is toch zo weer weg?”. Mijn haarkleur is ook veranderd: na de chemo is het donker teruggekomen, daarvoor was het blonder. Ik ben niet bang voor reacties daarover. Ik denk dat iedereen het vooral heel fijn vindt dat ik er weer ben.’

Nog meer lezen over het leven als brugklasser? Bestel dan onze speciale krant Brugklas voor Beginners, boordevol tips om je eerste jaar goed door te komen! Je leest over hoe je nieuwe vrienden maakt, welke apps handig zijn en welke type leraren je tegen komt op de middelbare school. Verder vertellen BN'ers en ervaringsdeskundigen over hun tijd als brugklasser. Een must-read voor aanstaande brugklassers! Je kunt hem hier bestellen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten