ongesteld menstruatie maandverband tampon

Ongesteldheidsles op school: goed idee of nee?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Moe, buikpijn, een allesoverheersend blegh-gevoel: ongesteld zijn is vaak geen pretje. Toch weten we er te weinig van, zegt een stichting die zich ermee bezighoudt. De club pleit daarom voor verplichte ongesteldheidsles op middelbare scholen. 

Onze kennis over ongesteldheid is ver beneden peil, zegt de Stichting Endometriose. Dan hebben ze het niet alleen over jongens en meiden, maar ook over docenten en schooldirecteuren. Meisjes vinden massaal dat hun school niet genoeg rekening met ze houdt als ze ongesteld zijn (86%) én dat hun prestaties eronder lijden (73%), blijkt uit een enquête onder 15.000 meiden van het Menstruatie Voorlichtingsinstituut.

Abnormaal

Stichting Endometriose (een aandoening die héél ernstige menstruatieklachten veroorzaakt) wil dat anders. Ze startte een petitie voor verplichte lessen over menstruatiewelzijn, die ze dinsdag aan de Tweede Kamer aanbod. Het lespakket ligt al klaar. Daarmee wil de club het taboe van menstruatie afhalen. En voorkomen dat meisjes die abnormale klachten hebben daar lang mee rond blijven lopen. Of je het vak vast in je agenda moet zetten? Dat niet. Het is nog lang niet zeker dat het er echt komt.

Stelling: Verplicht les over menstruatie? Goed idee!

Janneke (15): ‘Ik vind het een heel goed idee. Er zijn waarschijnlijk veel vrouwen die heel erge pijn hebben maar denken 'dat hoort er gewoon bij', terwijl ze er bijvoorbeeld mee naar de dokter kunnen gaan. Ook vinden veel jongens ongesteldheid nog vies, terwijl het een natuurlijk proces is, waardoor ook zij later kinderen kunnen krijgen.’

Timo (13): ‘Ik vind het zonde van de tijd om dat te doen tijdens schooltijden. Je moet het doen op de basisschool, bijvoorbeeld tijdens normale seksuele voorlichting. Niet op de middelbare waar we het al zo druk hebben met van alles.’

Fenna (16): 'Een erg goed idee, omdat er vooral bij jongens nog veel onduidelijkheid is wat er allemaal precies gebeurt. Het verbaast me soms hoe weinig sommige mensen erover weten, of hoe raar of vies ze het vinden. Het kan namelijk zo zijn dat meisjes tijdens de ongesteldheid echt ziek worden, en jongens weten dat niet of vinden dan dat de meisjes zich aanstellen. Het moet ook normaler worden om als je het nodig hebt gewoon om maandverband te kunnen vragen, en je er dan niet voor te schamen.

Lynn (14): ‘Op zich goed om verplicht les te gaan geven over ongesteld zijn, omdat je op die manier waarschijnlijk veel vrouwen die klachten hebben die niet horen kan helpen. Maar op die manier het taboe eraf halen vind ik geen goed idee. De meeste jongens vinden het maar vies en dat wordt op die manier denk ik alleen maar erger. Ik heb er zelf les over gehad tijdens biologie en de reactie van jongens was over het algemeen: ‘gadverdamme, chagrijnige wijven’. Dus het klinkt als een goed idee, maar de manier waarop moet misschien nog een beetje aangepast worden.’

Anderen lazen ook: Help, mijn vriendin is ongesteld!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten