Seks in Zweden? Kruis aan: ja/nee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Seks? Prima, mits de ander ja zegt. Kan je dat niet aantonen, dan ben je in Zweden sinds kort strafbaar en kun je zelfs veroordeeld worden voor verkrachting. Strafrechtadvocaat Clarice Stenger beantwoordt vier vragen over deze nieuwe, omstreden ‘sekswet’.

1. Wat staat er precies in?

De nieuwe wet schrijft voor dat er sprake moet zijn van toestemming van beide partijen voordat je seks hebt. ‘In de oude situatie was er sprake van verkrachting als iemand onder dwang seks had’, legt Stenger uit. ‘Nieuw is dat als je niet kunt bewijzen dat er sprake is geweest van toestemming van beide partijen, er nu ook sprake is van verkrachting.’

2. Waarom komt Zweden er nu mee?

De afgelopen jaren heeft het land te maken gehad met een aantal verkrachtingszaken waar justitie weinig mee kon, wegens gebrek aan bewijs. Daarom werd de roep om verkrachting makkelijker te kunnen bewijzen steeds groter. De wet is er niet alleen voor de rechtbank. Hij moet de Zweedse samenleving veranderen. ‘We moeten praten over de verantwoordelijkheid van mannen en jongens’, aldus het Zweedse ministerie van Justitie.

3. Hoe bewijs je die toestemming dan?

Stenger: ‘Een mondelinge afspraak is ook een afspraak, alleen kan je dat in een rechtszaal moeilijk bewijzen. Wil je nu safe zitten, dan moet je iets op papier hebben, of het op een andere manier kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met een getuige of een (video)-opname.’ Of met een app, die een Zweedse advocaat op de markt bracht, waarin twee mensen via de Zweedse DigiD allebei hun toestemming kunnen vastleggen.

4. Seksen via DigiD? Draaft Zweden door?

‘De vraag is of we dit vanuit de wet moeten regelen. De kans bestaat dat je mensen gaat duperen die helemaal geen dader zijn. De vraag is of, als iemand passief is en niet duidelijk nee zegt, dat meteen verkrachting is. Deze wet gaat er vanuit dat seks in principe iets is wat tegen je wil gebeurt. Ik weet niet of dat zo’n goed signaal is.’

Anderen lazen ook: Dit is wat je moet weten over de eerste keer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren