Sven (19) over omstreden Zweedse sekswet: 'Ik let op lichaamstaal'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Seks? Prima, als de ander ja zegt. Kan je dat niet aantonen, dan ben je in Zweden sinds kort strafbaar en kun je zelfs veroordeeld worden voor verkrachting. 7Days sprak met de Zweedse Sven (19) over deze nieuwe sekswet: 'Uiteindelijk gaat het om vertrouwen.'

sekswet zweden
Sven: ‘Eigenlijk vind ik het best logisch dat seks alleen mag als je allebei ja zegt. Anders moet je het niet doen. Ik heb zelf een vriendin op dit moment. Ik denk zelf dat ik het wel kan inschatten of een meisje echt wil of niet. Dat zie je aan lichaamstaal en of ze een beetje meedoet met het voorspel. Als een meisje er stilletjes bij ligt en niet meewerkt, zou ik nooit verder gaan.

Vertrouwen

Met deze regel kan het dat je achteraf hoort dat de ander toch eigenlijk niet wilde en dat je daar dus voor gestraft wordt. Dat gaat ver, maar aan de andere kant: soms moet dat om verbetering te krijgen. Soms schrikt een meisje, dan kan ze verstijven of durft niks meer te zeggen. Dan is het als man achteraf makkelijk om te zeggen: ze zei geen nee, dus het was oké. Die kant vind ik er wel goed aan, dat dat dus niet meer kan. Aan de andere kant: een app, waarmee je van tevoren kan registreren of je wel of niet wil, zou ik nooit downloaden. Het gaat toch om vertrouwen, dat regel je niet met technologie.’

Europa

Zweden is trouwens niet het eerste land dat seks zonder instemming strafbaar stelt. Dat is al bij wet geregeld in tien Europese landen, waaronder Engeland, België en Duitsland. In Nederland moet er sprake zijn van dwang om verkrachting te bewijzen.

Anderen lazen ook: Seks in Zweden? Kruis aan ja/nee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren