praten problemen

Waarom praten over problemen zo belangrijk is

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

In de afgelopen tien jaar is het aantal zelfdodingen onder tieners flink gestegen, dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut. Als iemand een einde maakt aan zijn leven roept dat niet alleen veel vragen op. Ook de impact ervan is heel groot. 

De stijging is het grootst onder jongeren tussen de 15 en 20 jaar: een verdubbeling van 33 naar 70 doden per jaar. Vooral zelfdoding onder meisjes is toegenomen: in 2017 meer dan vier keer meer dan tien jaar geleden. 

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. Toch rust er een enorm taboe op het openlijk praten over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis. Terwijl praten juist belangrijk is! Als je praat over je problemen, ga je je uiteindelijk beter voelen. In 7 vragen leggen we uit waarom praten zo belangrijk is.

1. Waarom is het belangrijk om open te zijn over problemen?

Als je praat over je problemen, verwerk je ze beter. Daarnaast kunnen je familie en vrienden je goed ondersteunen. Als zij niets van je problemen afweten, kunnen ze ook niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Ook voel je je uiteindelijk sterker als je praat over je probleem. Jij bepaalt wie je in vertrouwen neemt en je kiest er zelf voor om te praten over je probleem. Doordat je deze twee dingen zelf bepaalt, heb je de leiding. Je hebt het gevoel dat je echt iets doet met je probleem, en daardoor ga je je beter voelen.

2. Is het voor jongeren lastig(er) om te open te zijn?

Wanneer je jong bent, ben je druk bezig met de ontwikkeling van jouw persoonlijke identiteit. Ook wil je graag bevestiging van leeftijdsgenoten. Dat je leuk bent en bij de groep hoort. Met psychische problemen voel je je ‘niet normaal’ en val je voor jouw gevoel buiten de groep. Doordat jongeren vaak angst hebben om ergens niet bij te horen, is het extra lastig om over je 'abnormale' probleem te praten.

3. Is het tegenwoordig moeilijker om te praten over problemen? Of was dat altijd al zo?

Als je vroeger gedoe had op school, ging je naar huis en was je 'klaar'. Door social media kun je de hele dag bezig zijn met anderen. Het lijkt op datzelfde platform ook alsof ie-de-reen een perfect leventje leidt. Iedereen, behalve jij. Online kun je jezelf vergelijken met wie je maar wilt. Hierdoor is de druk om happy te zijn groter dan vroeger en streven jongeren naar gelukkig zijn.

4. Waarom vinden jongeren het moeilijk om open te zijn over heftige problemen?

De grootste angst is dat het probleem niet goed opgepakt wordt. Mensen kunnen je het gevoel geven dat je je aanstelt. Of proberen het goed te praten. Ze komen dan bijvoorbeeld met aanmoedigingen als: ‘Mijn tante was ook een keer depressief, maar toen ze op yoga ging was het over. Als je even doorzet heb je er geen last meer van.’ Daar heb je niks aan.

5. Wat moet je doen wanneer iemand niet fijn reageert?

Sommigen worden ongemakkelijk van praten over heftige problemen. Ze worden zenuwachtig of reageren lacherig. Dat kan erg vervelend zijn. Wat je dan zelf het beste kunt doen is aangeven dat je het erg vervelend en pijnlijk vindt dat diegene zo reageert.

6. Wie kun je het beste in vertrouwen nemen?

Kies iemand die je vertrouwt. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, of je beste vriend(in). Het hoeft niet altijd iemand te zijn die je vaak ziet. Je kan ook iemand in je omgeving kiezen waar je respect voor hebt of die zelf een en ander heeft meegemaakt.

Praten met een hulpverlener heeft voordelen. Het is vaak een neutraal persoon die je niet veroordeelt. Maar familie en vrienden kunnen je praktische, financiële én emotionele steun geven. Het is belangrijk dat je het gevoel hebt dat je jezelf kan zijn bij de mensen in je eigen omgeving. En daar horen ook minder leuke kanten bij. Bij een hulpverlener kun je misschien een uurtje in de week terecht, bij familie en vrienden altijd.

7. Hoe kun je mensen in je omgeving stimuleren om te praten of luisteren?

Onthoud de afkorting LSD. Dit staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Luister eerst aandachtig naar iemands verhaal. Vat daarna het verhaal samen en vraag daarna door.

Heb je behoefte aan hulp? Dan kan je contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie. Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl

Anderen lazen ook: Zo deal je met een winterdip of Zo herken (en verdrijf) je eenzaamheid.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten