feitjes over tong

Wist jij deze 7 dingen al over jouw tong?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Je lichaam werkt op een bijzondere manier, de kleinste onregelmatigheden kunnen de boel behoorlijk in de war schoppen. Aan de andere kant: zodra een virus je lichaam in kruipt komen die witte bloedcellen gelijk in opstand. In deze serie bespreken we (te) gekke weetjes over het menselijk lichaam. Deze week: 7 feiten over tongen.

1. Een grote bundel spieren

Je tong is een spier. Of nouja één… meerdere: acht in totaal. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de tong zitten spieren. En die zijn ontzettend sterk. Je tong is de op drie na sterkste spier van je lichaam. Je kaakspier, die spier achter bij je bovenbeen en je hart zijn sterker.

2. Zoals jouw tong is er geen één

Elke tong is anders. Een afdruk van je tong is net zo uniek als een vingerafdruk, maar ontgrendel je mobiel toch maar met je vinger! Je tong kan ook veel zeggen over je gezondheid. Witte vlekken op de tong (Spruw) laten bijvoorbeeld zien dat je weinig weerstand hebt.

3. Je tong is een ware smaakkaart

Op je tong zitten tienduizend smaakpapillen. Heb jij geleerd dat je met elk plekje op de tong andere smaken proeft? Vergeet dat dan maar snel. Die ‘smaakkaart’ klopt namelijk niet. Je kan met alle smaakpapillen alles proeven. Maar sommige mensen hebben meer smaakpapillen dan anderen: fijnproevers dus.

4. Bacteriën, bacteriën en nog eens bacteriën

Tijdens het tongzoenen wissel je 80 miljoen bacteriën uit met je zoenpartner. En dat is goed voor je afweersysteem. En je verbrandt er ook nog calorieën mee, extra gezond dus.

5. Smaak en reuk zijn met elkaar verbonden

Je smaakpapillen gaan, net als andere cellen in je lichaam, steeds slechter werken als je ouder wordt, waardoor je smaak minder wordt. Maar dat is niet het enige. Maar ook ga je steeds minder goed ruiken. Smaak en reuk zijn sterk met elkaar verbonden. Als je minder goed ruikt proef je vanzelf ook minder. Het klopt dus dat jongeren meer proeven dan ouderen.

6. Beckwith-Wiedemannsyndroom

In Nederland worden elk jaar zo’n vijftien kinderen met het Beckwith-Wiedemannsyndroom geboren. Kinderen met dit syndroom groeien totdat ze acht jaar worden sneller dan normaal. Daardoor krijgen ze vaak een opvallend grote tong. Dat ziet er misschien grappig uit, maar het levert veel problemen op. Praten, eten en ademhalen wordt er lastiger door.

7. Gespleten tong

Sommige mensen nemen een tattoo of een piercing. Anderen laten hun tong splitten. D tong wordt deels in twee helften gesneden, zodat het lijkt op de tong van een hagedis. Ja, dat is een ding. Maar artsen waarschuwen voor de gevaren van deze trend. Bij het splitten van de tong kan je infectie oplopen, schade aan zenuwen en problemen met ademhalen en slikken. Of de tong kan dichtgroeien na de ingreep? Ja, dat kan!

Anderen lazen ook: 7 feiten over ouder worden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren