Genderneutraal paspoort

Aanvraag genderneutraal paspoort niet makkelijker

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een paspoort dat in het midden laat of je een man of vrouw bent omdat bij geslacht geen M of V is ingevuld, maar een X. Vorig jaar werd het voor het eerst uitgegeven. Het leek toen alsof het voortaan simpeler zou worden om zo'n genderneutraal paspoort aan te vragen. Toch wordt de wet voorlopig niet aangepast.

Leonne Zeegers (57) had vorig jaar oktober de primeur. De rechter schrapte het geslacht van haar geboorteakte. Dat was nodig om van de burgerlijke stand een genderneutraal paspoort (foto bovenaan) te krijgen. 

Wachten

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) zei toen dat het voortaan makkelijker moest worden om een genderneutraal paspoort aan te vragen. Hij zegt nu te willen wachten met het veranderen van de wet. Knops en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) willen eerst kijken wat de 'ontwikkelingen op dit terrein' zijn, ook internationaal. Wie liever een X in het paspoort wil, dan een M of V, moet daarvoor voorlopig dus nog steeds naar de rechter.

Kritiek

Het COC en twee andere LHBTI-organisaties hebben kritiek op het besluit. Ze vinden dat het kabinet zich zou moeten houden aan de eerdere uitspraak van de rechter en afspraken in het regeerakkoord. Volgens het COC voelt ongeveer vier procent van de Nederlanders zich niet thuis in de categorie 'man' of 'vrouw'.

Anderen lazen ook: Maureen (18): 'Ik ben aseksueel'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren