Illustratie Flos Vingerhoets

Boerkini-beauty Halima Aden verstoot bikini-babes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Halima Aden (21) siert de cover van het pas uitgekomen jaarlijkse badpakkennummer van Sports Illustrated. En dat is bijzonder. Normaal staan er namelijk alleen blote dames in bikini op de frontpage. Maar het lichaam van Aden is geheel bedekt. Wie is deze beauty die in boerkini de bikini-babes verstoot van hun troon?

Met haar bruine ogen kijkt de Somalisch-Amerikaanse Halima Aden je recht aan. Ze staat in zee. Haar zwarte designboerkini is nat, alsof ze net gezwommen heeft. Haar haren zitten onder een rode doek gestoken. In de geschiedenis van het sinds 1964 bestaande Amerikaanse Sports Illustrated is deze cover een opvallende primeur. Want tot nu toe stond er elk jaar een model in een ieniemini bikini pontificaal op de voorpagina van de zogeheten badpakken-issue. Nou ja bikini’s… Vaak waren het nauwelijks verhullende aan elkaar gestrikte touwtjes die de modellen droegen.


Nu breekt het blad dus met deze traditie. De reacties zijn gemengd. Sommige mensen vinden het een dappere stap. En heel goed dat het sportmagazine nu bijdraagt aan het tonen van hoe divers onze samenleving is. Maar kritiek is er ook. Want wat is zo’n cover waard als de rest van het blad nog net zo bloot is als eerst? En is een boerkini niet juist een uiting van de onderdrukking van de vrouw?

Onverstoorbaar

De redactie trekt zich de kritiek niet aan. ‘We geloven dat schoonheid geen grenzen kent. En dat - of je nu een badpak, bikini of boerkini draagt - je de gids van je eigen schoonheid bent’, staat op de site van het magazine. Ook Aden zelf lijkt zich alle ophef niet aan te trekken. Ze staat er sowieso om bekend onverstoorbaar haar eigen gang te gaan. Want alle modes in de trendgevoelige fashionwereld ten spijt, Aden verhult altijd en overal haar lichaam en haren.

Roots

Het model heeft Somalische roots maar is geboren in een vluchtelingenkamp in Kenia. Daar zochten haar ouders een veilig heenkomen voor de burgeroorlog die hun land sinds 1991 verscheurt. Toen Aden zeven was kon het gezin terecht in de VS en daar groeide ze op. Aden is moslima, neemt haar godsdienst serieus maar is ook dol op model zijn. In 2016 deed ze met een hijab mee aan de Miss Minnesota-verkiezing en direct viel ze op. Het bekende modellenbureau IMG gaf haar een contract en nu timmert ze al een paar jaar aan de weg als topmodel.

Aden stond al op de cover van de ELLE, Vogue, Glamour, Grazia en nu kan ze ook Sports Illustrated aan haar prachtportfolio toevoegen. Het resultaat van stevig staan voor haar ideaal en lijfspreuk: ‘Don’t change yourself. Change the game.’

Wist je dat…

.... de bewuste covershoot gemaakt is in Adens geboorteland Kenia, op Watamu Beach? Ze ging ook terug naar het kamp. Teen Vogue maakte er dit filmpje over:

Model Halima Aden Returns to the Refugee Camp She was Born In | Teen Vogue

Anderen lazen ook: Topmodel: 'Ik ben interseksueel'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren