AFP

De weg van een transgender

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Je kon er deze week niet omheen: Nikkie de Jager (youtuber NikkieTutorials) maakte bekend dat ze transgender is. Van Amerika tot Australië: overal ter wereld was er aandacht voor haar coming-out.

De video (zie hieronder) waarin de beroemde make-upartiest haar verhaal doet, is in een paar dagen tijd zo'n dertig (!) miljoen keer bekeken. Niet alleen de views, ook de reacties vliegen Nikkie om haar oren. Van superster Ariana Grande tot minister Ingrid van Engelshoven en tout bekend Nederland.

I'm Coming Out.

Ze was trending topic in meer dan twintig landen en kreeg volop (buitenlandse) media-aandacht. Daarmee lijkt de situatie van Nikkie heel uitzonderlijk, maar ze is lang niet de enige die een geslachtsverandering ondergaat. Sterker nog: in Nederland laten steeds meer mensen hun geslacht veranderen. Maar hoe gaat zo'n transitie eigenlijk in z'n werk? En wat komt er bij kijken?

Diagnose

Een transgender is iemand die zich voelt als iemand van het andere geslacht dan zijn of haar biologische geslacht. In het verkeerde lichaam geboren, zo wordt het vaak omschreven. 

Iemand krijgt niet zomaar de diagnose genderdysdorie, daar gaat een heel traject aan vooraf. Bij één van de genderteams (speciaal team met medische specialisten, onder andere psychologen en plastisch chirurgen) in Nederland kan deze diagnose na gesprekken en psychologische testen worden vastgesteld.

Hormonen

De volgende stap: hormonen. Het wordt gezien als het begin van de transitie. Een hormoonbehandeling is mogelijk vanaf zestien jaar. Bij transvrouwen (van man naar vrouw) zorgt de behandeling onder andere voor minder gezichtsbeharing, een zachtere huid, en borstgroei. Voor transmannen (van vrouw naar man) wordt testosteron gebruikt om het lichaam mannelijker te maken. De behandeling zorgt bijvoorbeeld voor een lagere stem en meer haargroei. Veel trangenders zijn in deze periode ook bezig met het uiterlijk van hun gewenste geslacht en hebben veel gesprekken met een psycholoog.

Jongeren onder de zestien kunnen, met goedkeuring van ouders en artsen, als ze in de puberteit komen speciale puberteitsremmers krijgen. Die zorgen er onder andere voor dat transvrouwen geen baardgroei en een lage stem krijgen. Transmannen worden daarentegen niet ongesteld en krijgen geen borsten.

Operatie(s)

Sommige transgenders wachten er al jaren op: een geslachtsveranderende operatie. Dit kan vanaf achttien jaar. Na een hormoonbehandeling van minimaal een jaar, kunnen de gesprekken over een operatie beginnen. Bij transmannen worden de baarmoeder en de eierstokken weggehaald en maken ze een penis en balzak. Bij transvrouwen wordt de penis en balzak juist verwijderd en komt er een vagina. Ook een borstvergroting en stemoperatie behoren tot de mogelijkheden. Transmannen kunnen ervoor kiezen om hun borsten te laten verwijderen.

Waar de ene transgender kiest voor een operatie (of meerdere), heeft de ander daar juist geen behoefte aan. Hetzelfde geldt voor een hormoonbehandeling. Niet elke transgender doorloopt dezelfde stappen.

Het is onduidelijk hoeveel transgenders Nederland precies telt, omdat niet iedereen kiest om zijn of haar geslacht te veranderen. Toch lijkt het aantal te stijgen. In 2008 wilden zo'n tweehonderd mensen het transitietraject doorlopen, in 2016 waren dit er zevenhonderd. En ook het aantal geregistreerde transgenders is sinds de nieuwe Transgenderwet (2014) flink toegenomen. Deze wet zorgt ervoor dat mensen hun geslacht kunnen wijzigen zonder een geslachtsveranderende operatie te ondergaan.

Anderen lazen ook: NikkieTutorials komt uit de kast als transgender.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren