vlog

Deel 2: Wat mag je wel en niet doen in een vlog

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Amerikaanse vlogger Logan Paul werd 'ontslagen' door YouTube omdat hij filmde in een zelfmoordbos. Hij is niet de eerste die de mist in ging. Wat mag nou wel en niet in een vlog?

We gaven eerder al een paar voorbeelden van wat je wel en niet mag doen als vlogger. In dit artikel bespreken we nog een paar siutaties waardoor duidelijk wordt hoe je je moet gedragen in een vlog.

1. Je ziet een politieauto staan en denkt: 'Hé, dat is een goede plek om eens op te gaan staan schreeuwen'. Mag dat?

Ook dit komt uit een Zaanse Hoodvlog. Gek genoeg mag het ook nog, zolang je de auto niet kapotmaakt. Maar als een agent zegt dat je er vanaf moet komen, moet je wel luisteren. De jongen in het filmpje sprong er gauw weer vanaf en kwam er mee weg.

2. Als een politieagent de andere kant opkijkt, doe je boksbewegingen achter zijn rug. Of je filmt een agent terwijl je naar de camera je middelvinger opsteekt. Of je vraagt aan een agent of het een ‘hij of een zij’ is. Mag dat? ​

Dat ligt eraan. Een agent beledigen mag niet. Wanneer er sprake is van belediging, is niet helemaal duidelijk. Maar in deze voorbeelden - uit Hoodvlogs en Gewoon Boef - gebeurde er niks. De politie probeerde niet eens de jongens te straffen en dus kwam alles zonder problemen op YouTube.

3. Je vindt een andere vlogger niet zo aardig en dat laat je weten in een filmpje. Je zegt dingen als ‘Je krijgt sowieso een gekke fles tegen je kanis’, ‘Vanavond om acht uur’ en ‘Komt matten’. Mag dat? ​

Dat is niet helemaal duidelijk. Wat niet mag, is iemand bedreigen of aanzetten tot geweld. De vloggende rapper Boef uit Alkmaar werd ooit opgepakt voor zijn filmpje tegen Para Soma, die hem had uitgedaagd. Ook de HoodVloggers hebben Boef beledigd.

4. Een gemeenteraadslid wordt geïnterviewd over de onrust in je buurt. Je besluit er met draaiende camera op af te stappen en doorheen te tetteren. Daarna roep je vanuit de auto nog wat dingen. Mag dat? ​

Het interview vond plaats op de openbare weg. Daar mag je filmen en je met een gesprek bemoeien. Toch deed in dit geval het gemeenteraadslid aangifte tegen de jongens van Hoodvlogs, omdat ze vond dat ze vanuit de auto werd bedreigd. En bedreigen, dat mag dan weer niet.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Deel 1: Wat mag je wel en niet doen in een vlog?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden