minder homo agent VS

Forse vergoeding voor agent die 'minder homo' moest zijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Vanwege discriminatie krijgt een homoseksuele agent in de Verenigde Staten een schadevergoeding van 19 miljoen dollar (omgerekend zo'n 17 miljoen euro). Zijn leidinggevenden zeiden dat hij 'minder homo' moest zijn als hij promotie wilde.

Volgens krant St. Louis Post-Dispatch, die in de aanklacht dook, kreeg agent Keith Wildhaber in 2014 van een leidinggevende te horen dat hij alleen promotie kon krijgen als-ie zich 'minder homoseksueel' zou gedragen. Wildhaber werd - naar eigen zeggen - vanwege zijn seksuele voorkeur zo'n 23 keer gepasseerd bij een promotie.

In 2017 spande Wildhaber de rechtszaak aan, nadat hij in 2016 al een klacht indiende bij de Missouri Commission on Human Rights. Na deze klacht zou de discriminatie niet minder geworden zijn. Hij werd bijvoorbeeld overgeplaatst naar een politiebureau een stuk verder van zijn huis. Ook moest hij opeens nachtdiensten draaien.

Signaal afgeven

Wildhaber heeft nu recht op een schadevergoeding vindt de rechter. En een flinke! Hij krijgt 1,9 miljoen dollar als schadevergoeding voor discriminatie. Omdat de agent geïntimideerd zou zijn toen hij vertelde aangifte te willen doen, krijgt hij daarvoor een miljoen dollar aan schadevergoeding. Daarnaast moet het politiekorps zo'n 17 miljoen dollar aan boetes betalen.

Toezicht houden

Een lid van de jury zegt een signaal af te willen geven met dit hoge bedrag aan schadevergoeding. 'Als je discrimineert, dan betaal je daar een hoge prijs voor. Je kunt het onverdedigbare niet verdedigen.' Een regionaal bestuurder laat weten dat het tijd is voor leiderschapsveranderingen binnen het korps. De politie gaat daarom nieuwe leden benoemen voor het bestuur, dat weer toezicht houdt op de korpschef.

Anderen lazen ook: Goths in actie tegen discriminatie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren