Huid

Heeft iemand een witte of blanke huidskleur?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Heeft de persoon op deze bovenstaande foto een witte of een blanke huid? Vorige week ontstond er een discussie over de benoeming van deze huidskleur, het woord blank zou racistisch zijn.

Daar is ruim 83% van de jongeren het niet mee eens. Dat blijkt uit een onderzoek van 7Days (in samenwerking met onderzoeksbureau PanelWizard) onder ruim vijfhonderd jongeren tussen twaalf en zeventien jaar. Slechts 3% vindt het woord blank wél racistisch is.

'Blank is geen kleur'

De discussie over de benaming laaide vorige week op toen de NOS liet weten voortaan alleen nog de term wit te gebruiken. ‘Omdat blank in tegenstelling tot zwart een positieve connotatie (bijsmaak, red.) heeft’, legt NOS-hoofdredacteur Marcel Gerlauff uit. Er zijn maar weinig jongeren die er net zo over denken. Een kleine 10% vindt het een goede maatregel. ‘Blank is geen kleur’, ‘Er is goed over nagedacht’ en ‘Ik vind dat er niet gediscrimineerd mag worden’, zijn een paar van de opmerkingen van voorstanders.

Onzindiscussie

Veel meer jongeren (bijna 40%) zijn het juist niet met de NOS-beslissing eens. Want: ‘Mensen zijn niet letterlijk wit’, ‘Niet overal zit iets achter’ en ‘Blank klinkt netter’. De overige ondervraagden (ruim 50%) heeft niet zo’n uitgesproken mening: ‘Blank en wit betekenen gewoon hetzelfde’ en ‘Het maakt toch niets uit?’, is wat zij zeggen. Daarbij komt dat het merendeel van de jongeren (bijna 75%) de hele discussie maar onzin vindt. Ruim 10% geeft aan dat het juist wél goed is dat er nu aandacht voor is.

Hoe noem je wat?

Zo omschrijven de ondervraagden jongeren vier verschillende huidskleuren:

grafiek huidskleuren

Model 1: Donker of donkerbruin (zo'n 54%), bruin (ruim 20%) en zwart (bijna 13%).
Model 2: Aziatisch (ruim 43%), Wit (zo'n 26%) en geel (ruim 5%).
Model 3: Getint (ruim 27%), lichtbruin (ruim 13%) en bruin (zo'n 12%).
Model 4: Blank (bijna 60%), wit (ruim 18%) en licht (zo'n 7%).

Blank is racistisch

Maar... is de term blank nu racistisch of niet? 'Ja', zegt professor Lies Wesseling van de Universiteit Maastricht. ‘Blank werd vroeger vaak gebruikt in een racistische context en heeft daarom voor sommige mensen een akelige bijsmaak. Het woord heeft allerlei bijbetekenissen', zegt ze.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: PewDiePie in problemen na racistische opmerking of Extreemrechts protest: wat willen deze mensen?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren