Hugo - Bijzondere Eredivisie

Hugo (14) voetbalt in de Bijzondere Eredivisie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Nederland heeft er een voetbalcompetitie bij. In de Bijzondere Eredivisie die zondag start komen voetbaltalenten met een handicap uit voor profclubs. Hugo (14) is één van de gelukkigen: hij speelt straks voor FC Groningen. Hij vertelt waarom hij dat zo leuk vindt.

De Bijzondere Eredivisie is de eerste competitie ter wereld waarin G-voetballers - voetballers met een beperking - op eredivisieniveau spelen. Het initiatief komt van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Het idee erachter is dat sport je gezondheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen versterkt. Bovendien leer je door samen te sporten nieuwe vrienden en vriendinnen kennen. De selecties voor spelers tussen de 10 en 18 jaar zijn in volle gang. FC Groningen, FC Emmen, Ajax en ADO Den Haag hebben hun G-teams al geselecteerd.

Goed voetballen

FC Groningen stelde een team samen met spelers van Kids United. Hugo (14) voetbalt er al jaren en nu is hij één van de gelukkigen die in het G-team van de Groningse club gaat spelen. Door een chromosoomafwijking heeft Hugo een lichamelijke en een verstandelijke beperking. Hij vertelt: 'Het is heel speciaal om met mijn vrienden mee te doen aan de Bijzondere Eredivisie. Ook omdat ik bij mijn favoriete club speel: FC Groningen. Ik vind het super om te laten zien dat wij ook goed kunnen voetballen. Na de vakantie gaan we weer trainen en dan spelen we in september de eerste wedstrijden. We hebben ook al een toernooi in Bremen en bij Only Friends in Amsterdam gehad. Dat was supercool. Wie mijn favoriete speler is? Sergio Padt. Hij komt vaak bij onze trainingen kijken. Hij is een heel goede keeper.'

Ook op televisie

De Bijzondere Eredivisie komt ook op tv: de KRO-NCRV zendt vanaf 28 november een zesdelige serie uit over de selectie van de teams en de start van de competitie.

Anderen lazen ook: Zitskiër Jeroen (18): 'Ik ga voor goud.'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren