Kwaaltjes googelen als je ziek bent: doe jij het?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Kramp in je voet, een vervelend hoestje of een vlekje op je buik. Zoek jij je kwaaltjes weleens op op Google? Dan ben je lang niet de enige, ontdekten onderzoekers. 

Nederlanders zijn in ieder geval heel goed in kwaaltjes googelen: tweederde doet het weleens, zagen onderzoekers van het CBS. En daarmee doen Nederlanders het 't meest van alle mensen in Europa. Gewoon, om even te checken wat er aan de hand kan zijn. 

Goed idee of not done?

Dat gegoogle heeft voordelen én nadelen, zeggen de onderzoekers. Als je je kwaaltjes online checkt kán dat je soms een beetje geruststellen. En ben je beter voorbereid als je er later mee naar de huisarts wilt. Soms gebeurt er het tegenovergestelde: je typt wat vage klachten in en leest dan dingen die je, uh...liever niet had willen lezen. 'Het ligt eraan welke informatie je tegenkomt en hoe je aan het zoeken bent', zegt een van de onderzoeksters tegen NOS. Haar tip: áls je gaat zoeken, ga dan niet zomaar googlen. Typ dat waar je last van hebt liever in op een betrouwbare site. Thuisarts.nl bijvoorbeeld. Je weet dan zeker dat dat wat je vindt ook klopt.

Wat vinden onze lezers?

We checkten het ook bij hen: wat doen zij als ze ziek zijn? Ook zij zoeken hun kwaaltjes dan weleens online op. Julia (16) doet het ook: 'Mijn ouders zeggen altijd dat ik het beter niet kan doen', vertelt ze. 'Maar het is zo verleidelijk om even snel op te zoeken of te checken waar je last van hebt.'

Sven (18) herkent dat wel. 'Het stomme is dat het achteraf nooit zo ergnstig blijkt als dat wat ik online gevonden heb', zegt-ie. Dan gaat hij uiteindelijk toch maar naar de huisarts. 'Als ik écht ziek ben, vertrouw ik het internet niet en ga ik sowieso liever even naar de huisarts', zegt Patricia (16). 

Anderen lazen ook: Wil je geen griep? Blijf dan hiervan af!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren