Laurent Simons

Laurent (9) stopt met studie na conflict met universiteit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Laurent Simons is gestopt met zijn studie aan de TU Eindhoven. Zijn ouders en de universiteit zijn het oneens over het afstuderen van het 'wonderkind'.

Laurent was er bijna. De negenjarige student zou deze maand als jongste student ooit een universiteitsdiploma halen. Maar dat zit er niet meer in. Na een conflict met de universiteit, is hij maandag gestopt met zijn studie. Volgens zijn ouders werd Laurent bijvoorbeeld beschuldigd van plagiaat. 'Er ontbrak aan een voorlopige versie van een paper een literatuurlijst, dat klopt. Het was dan ook een voorlopige versie', vertelt vader Alexander tegen Het Parool.

Tentamens

Volgens de universiteit is het niet haalbaar dat Laurent zijn studie afrondt voor zijn tiende verjaardag. Dat is al op 26 december. In een reactie heeft de TU Eindhoven laten weten dat de student nog meerdere tentamens moet halen. De universiteit heeft aan de ouders voorgesteld om een nieuw tijdsplan te maken, waarbij Laurent ergens in 2020 kan afstuderen. Maar dat zien zij niet zitten. 'Laurent zal wel op z'n pootjes terechtkomen. Universiteiten genoeg die met hem willen werken', zegt Alexander.

Hoogbegaafd

Weet jij nog wat jij deed toen je negen jaar was? Zoiets als sommen maken, topografie leren en na schooltijd spelen met klasgenoten waarschijnlijk. Laurent Simons uit Amsterdam niet. Hij begon op zijn vierde gewoon aan de basisschool. Dat-ie slimmer is dan gemiddeld, was al duidelijk want lezen kon hij al even. Na twee jaar was de hoogbegaafde jongen door alle lesstof heen. De volgende stap, het gymnasium, deed hij daarna in anderhalf jaar. Afgelopen maart begon hij aan de studie electrical engineering op de Technische Universiteit Eindhoven.

Recordboek

Weer ging-ie als een speer, want de verwachting was dat hij nog voor kerst zijn bachelor-diploma zou halen. ‘Ik ga het vieren met een groot feest met familie en vrienden’, blikte Laurent een paar weken geleden vooruit. Naast zijn diploma, zou hij nóg iets bijzonders bereiken. Als jongste student met een universiteitsdiploma ooit, zou hij in het Guinness World Records-boek komen. ‘Ik stond er nooit bij stil, maar ik vind het wel heel stoer om mijn eigen naam daarin terug te zien', zei hij toen.

Eeuwige leven

Waar Laurent naartoe gaat, is nog onduidelijk. Wel heeft-ie een doel. ‘Ik wil het eeuwige leven uitvinden zodat niemand zijn opa en oma hoeft te missen’, liet Laurent weten. Zelf is hij voor een groot deel door zijn opa en oma is opgevoed. ‘Hoe? Met de techniek van chips, die in bijna alle apparaten zitten. Daarmee wil ik protheses zoals robotarmen en kunstorganen maken. Uiteindelijk droom ik ervan om een robotlichaam te kunnen maken, met menselijke hersenen. Als je ziet hoever de wetenschap is, dan geloof ik dat het kan.'

Anderen lazen ook: Komt de basisbeurs voor studenten weer terug?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren