Homoseksualiteit LHBT

LHBT-leerlingen hebben het zwaar op school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Aandacht vragen voor de acceptatie van LHBT'ers - zoals vandaag op Paarse Vrijdag - is hard nodig, want uit onderzoek blijkt dat veel LHBT-leerlingen het zwaar hebben op school.

Ruim duizend LHBT-leerlingen tussen de dertien en twintig jaar hebben meegewerkt aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Amerikaanse Columbia University (dat hier in andere landen al langer onderzoek naar doet) en COC Nederland.

Buitengesloten

Bijna driekwart (73%) zegt weleens expres te zijn buitengesloten door klasgenoten. En volgens twee derde (67%) van de scholieren worden er gemene roddels en leugens over hen verspreid. Deze pesterijen uiten zich volgens de ondervraagden ook in scheldpartijen. Bijna de helft (44%) van deze groep is het afgelopen jaar uitgescholden vanwege zijn of haar geaardheid.

Maureen (18) vertelt: 'Ik ben aseksueel'

LHBT-leerlingen voelen zich zo'n vijf keer vaker eenzaam dan gemiddeld. Van alle ondervraagden voelt 36% zich eenzaam, 44% voelt zich een buitenstaander en 43% zegt zich onprettig te voelen op school.

Wel en geen GSA

Toch is er ook goed nieuws, want op middelbare scholen met een GSA (ofwel: Gender & Sexuality Alliance, een groep scholieren die vindt dat iedereen op school moet kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden) gaat het een stuk beter met LHBT-leerlingen. Zo'n twee derde van alle middelbare scholen in Nederland heeft een GSA. Van alle ondervraagden met een GSA op school zegt 70% zich thuis te voelen, tegenover 48% zonder GSA. 

Anderen lazen ook: Maureen (18): 'Ik ben aseksueel' of LHBTQI(AP): Waar staat het eigenlijk voor?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren