Maureen

Maureen (18): 'Ik ben aseksueel'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Het is vandaag Paarse Vrijdag, een dag waarop veel middelbare scholen in Nederland zich inzetten voor de acceptatie van LHBT'ers. Maureen (18) uit Zeist helpt op haar school mee.

Paarse Vrijdag bestaat sinds 2010. Elke tweede vrijdag in december kleuren veel middelbare scholen in Nederland paars. Maureen maakt deel uit van de GSA (voluit: Gender & Sexuality Alliance, een groep scholieren die vindt dat iedereen op school moet kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden, red.) en organiseert allerlei activiteiten bij haar op school.

Prijs voor paars

'De school is zoveel mogelijk paars gemaakt en we hopen dat iedereen iets paars aantrekt. De docent die dat het best heeft gedaan, krijgt een prijs. Ook hebben we een quiz gemaakt die docenten in de les kunnen doen. En er is een speciaal GSA-café waar iedereen langs kan komen voor informatie, maar ook bijvoorbeeld voor paarse nagels', vertelt Maureen, die sinds een paar jaar bij de GSA zit.

Aseksueel

‘Ik heb me daar een paar jaar geleden bij aangesloten omdat het me een handige manier leek om meer mensen te ontmoeten en ik vond het idee van een GSA altijd al goed. Ik was toen nog overtuigd hetero. Je hoeft namelijk helemaal geen LHBT’er te zijn om je in te zetten voor een GSA. Maar daar leerde ik over aseksualiteit. Dat betekent dat ik geen seksuele aantrekkingskracht voel bij mannen of vrouwen. Daar herkende ik me eigenlijk wel in. Niet veel later ben ik me gaan identificeren als aseksueel.’

Bi-romantisch

'Hoe dat zit? Je hebt seksueel aantrekkelijk en romantisch aantrekkelijk, dat betekent dat je een relatie wil', legt Maureen uit. 'Heel vaak gaan die twee samen, maar dus niet altijd. Als aseksueel kun je je wel romantisch aangetrokken voelen, tot iemand van het andere geslacht (hetero-romantisch), tot iemand van hetzelfde geslacht (homo-romantisch) of tot allebei (bi-romantisch). Ik zeg altijd: "Ik ben aseksueel en bi-romantisch." De meest ruime optie, haha.'

Anderen lazen ook: 'Ik ga voor het eerst als meisje naar school' en LHBT-leerlingen hebben het zwaar op school.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren