zwanger

Minder tienermoeders in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Katrien Hoekstra
Katrien
Hoekstra

Het aantal meisjes van onder de 20 dat in Nederland moeder wordt, blijft dalen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat er dit jaar weer minder jonge meisjes een baby kregen dan vorig jaar. De meeste tienermoeders zijn 18 of 19 jaar. Een kleine groep meisjes was 16 jaar of jonger toen ze een kind gekregen.

Voorlichting

De laatste jaren daalt het aantal tienermoeders steeds verder. Nederland heeft daarbij het kleinste aantal tienerzwangerschappen van de landen die lid zijn van de EU. Volgens deskundigen komt dit door goede voorlichting. Een andere reden is dat meisjes langer onderwijs volgen en daarom langer wachten met kinderen krijgen. Verder is het in Nederland makkelijk om aan voorbehoedsmiddelen te komen.

Achtergrond

Van de Nederlandse tienermoeders heeft een groot percentage een niet-Westerse achtergrond. Maar ook in die groepen daalt het aantal zwangerschappen. Onder groepen die nog niet zo lang in Nederland zijn is het percentage tienerzwangerschappen hoog. Naar verhouding kregen veel Syrische en Somalische meisjes het afgelopen jaar een kind. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Zwangerschapskleding voor tienermoeders.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren