Nanoah

Nanoah (19) krijgt als 2e Nederlander x in paspoort

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In de meeste paspoorten staat een v, of een m. Maar wat als je je geen vrouw en geen man voelt? Nanoah Struik (19) krijgt een x-je in haar paspoort.

Die letter x staat voor genderneutraal: geen man en geen vrouw. De wijziging gebeurt in oktober, vertelde ze aan RTV Drenthe.

Geen man, geen vrouw

Nanoah is non-binair. Dat betekent dat ze zich geen man, maar ook geen vrouw voelt. Wel vindt ze het goed als mensen haar aanspreken met ‘ze’ en ‘haar’. Nanoah werd geboren als vrouw, maar rond haar veertiende had ze het gevoel dat het niet klopte.

Tweede in Nederland

Nanoah is de tweede Nederlander ooit die een genderneutraal paspoort krijgt. Vorig jaar gebeurde dat bij Leonne Zeegers (58). Zeegers is een intersekse persoon. Dat is iemand die bij de geboorde mannelijke en vrouwelijke kenmerken heeft. Nanoah dacht dat het dankzij Zeegers makkelijker zou worden om een x te krijgen. Dat was niet ze, ze moest alsnog naar de rechter. Die gaf haar gelijk.

Een paar maanden geleden sprak ze al over de wens om haar paspoort aan te passen. Zie hieronder.

ZO!34 - Vinderstad Superchart - Nanoah Struik

Foto bovenaan: Gabi van den Broek - GB Photography

Anderen lazen ook: LHBTQIAP: waar staat het eigenlijk voor?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren