Foto ANP Extra

Onderzoek: veel stress voor scholieren met langdurig zieke familie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Ze hebben het zwaar. Punt. Dat is kort gezegd de conclusie van een onderzoek naar middelbare scholieren die opgroeien met een vader, moeder, broer of zus die lang ziek is. Maar een lichtpuntje is er ook: steun van vrienden, familie en leraren kan enorm helpen.

Het onderzoek dat is geschreven door medewerkers van het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Vrije Universiteit is net uit. Uitgangspunt was een grote landelijke enquête uit 2017 onder 6500 middelbare scholieren. We pikken er 7 belangrijke punten voor je uit. Komen ze:

1. In ons land leeft 1 op de 5 jongeren thuis samen met een gezinslid dat langere tijd ziek is. Langere tijd wil zeggen: langer dan drie maanden. En ziek kan lichamelijk en psychisch zijn. Bijvoorbeeld kanker, suikerziekte, hartaandoening, despressie, verslaving, autisme of een verstandelijke beperking. Meestal gaat het om één zieke in het gezin. Soms woont een scholier samen met één of meer zieken.

2. Het grootste deel van deze jongeren (driekwart) heeft vaste taken in huis die met de zorg voor de zieke te maken hebben. Die nemen minstens vier uur per week in beslag.

3. De situatie thuis legt vaak een grote emotionele druk op de jongeren. Die vinden zij zwaarder te dragen dan die extra uren die ze besteden aan de verzorging.

4. De stress zorgt ook voor lichamelijke problemen. Veel van de zorgjongeren hebben bijna dagelijks hoofdpijn en voelen zich vaak zenuwachtig. Een kwart heeft elke dag moeite met slapen. Een vijfde is bijna altijd supervermoeid.

5. Schoolwerk schiet er soms weleens bij in en de gedachte: 'Ik moet m'n huiswerk nog doen' kan grote druk opleveren.

6. Gemiddeld geven zorgscholieren hun leven een 7. Scholieren zonder zieke thuis geven een 8.

7. Scholieren met een zorgsituatie thuis die veel steun en een luisterend oor krijgen van vrienden, klasgenoten en leraren voelen zich veel beter in hun vel dan jongeren die die hulp niet krijgen. De conclusie van het onderzoek luidt dan ook: 'Steun en aandacht helpt 't beste. Vraag eens hoe het met de jongere gaat in plaats van hoe het is met het zieke gezinslid.'

Dat dat inderdaad fijn is, vertelde Annalieke (toen 16) uit Zoetermeer twee jaar geleden aan ons. Haar moeder was ziek en er kwam veel op haar schouders terecht. 'Het was een heftige tijd. Ik heb me toen op school vaak agressief gedragen, omdat me veel dwarszat en ik het gevoel had dat ik dat thuis niet kon vertellen.' Annalieke heeft toen veel gepraat met een hulpverlener. 'Dat helpt echt als je ergens mee zit. Anders krop je het alleen maar op.'

Anderen lazen ook: 'Volwassenen doen hun best, maar...'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden