Op de pasfoto met een vergiet mag niet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

'Als anderen vanwege hun religie met een hoofddoek of tulband op hun paspoortfoto mogen, wil ik vanwege mijn "geloof" met een vergiet!’ Mienke de Wilde uit Nijmegen ging met haar vergiet-pasfoto naar de gemeente voor een nieuw rijbewijs. Maar daar werd de foto niet geaccepteerd. Ze stapte naar de rechter. Die wees haar eis af. Daarop ging ze naar de Raad van State. En ook daar kreeg ze vandaag ongelijk. Volgens de rechter is haar geloof, de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster, geen echte godsdienst en is het dragen van een vergiet dus ook geen godsdienstige uiting.

Mienke is een aanhanger van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Die kerkgangers noemen zichzelf 'Pastafari' en aanbidden een soort god van wie ze niet per se geloven dat die ook echt bestaat. Ze zijn ook dol op piraten en zijn te herkennen aan een omgekeerd vergiet op hun hoofd. En nee, erg serieus nemen ze hun religie niet. Maar de gedachte achter hun 'geloof' is meer dan alleen een grap. Toch waren voor de Raad van State het geloven in een god van spaghetti en gehaktballen, de overtuiging dat de Aarde opwarmt door het verdwijnen van piraten en het vertrouwen in een hemel vol bier en strippers juist de bewijzen dat het pastafarisme geen echte godsdienst is. En omdat het geen serieuze godsdienst is, mogen de kerkgangers van de rechter dus ook geen aanspraak mogen maken op een godsdienstige uiting als het dragen van een vergiet op officiële pasfoto's.

Zeven vragen over de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster.

Waar komt deze merkwaardige religie vandaan?

Bobby Henderson, een werkloze natuurkundige uit Kansas, heeft het een jaar of twaalf jaar geleden verzonnen. Hij was boos omdat zijn staat had besloten om naast de evolutietheorie het creationisme tot verplichte lesstof op scholen te maken. Kinderen leerden vanaf dat moment op school dat het een feit is dat God de wereld heeft gemaakt. Omdat Henderson dat zelf niet gelooft, eiste hij dat zijn kinderen dan ook les zouden krijgen in een in zijn ogen net zo absurde theorie. Voor dat doel verzon hij de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Henderson zette zijn plan op zijn eigen website en kreeg daar zo veel reacties op dat hij het idee verder uitwerkte tot een boek.

Wat ‘geloven’ ze eigenlijk?

Ze ‘geloven’ dus in het Vliegende Spaghettimonster. Dit is een onzichtbaar, almachtig wezen dat de vorm heeft van een gigantische berg spaghetti met twee gehaktballen als ogen. Volgens de verhalen die Henderson over hem verzon, heeft hij het hele universum in vier dagen geschapen en rustte hij daarna drie dagen uit. Ook piraten zijn een soort van heilig. Het opwarmen van de aarde, aardbevingen, orkanen en andere natuurrampen zijn allemaal directe gevolgen van het afnemende aantal piraten sinds 1800. Aanhangers hoeven zich niet aan regels te houden. Er zijn alleen acht liever-nietjes.

En hoe zit het met dat vergiet?

Dat mag je op je hoofd zetten om het Spaghettimonster te eren. Of niet, ook goed. Het is natuurlijk eigenlijk een soort parodie op andere religieuze kledingkenmerken. Hoe word je lid? Nogal simpel. Je hoeft alleen maar te zeggen dat je erbij wilt horen. Je hoeft dus niet op les, je wordt niet ontgroend en zelfs niet gedoopt. Je hoeft niets te zweren of te beloven en je hoeft in principe ook niks te weten over de religie. Sterker nog, je hoeft niet eens te geloven dat het Vliegend Spaghettimonster echt bestaat. Als je vijftien euro betaalt, krijg je zelfs een pas waarmee je officieel dominee bent.

Is er ook nog iets van een hoger doel?

Niet echt. Of, nou ja: een beetje. De actieve leden proberen zo veel mogelijk te doen voor de minder bedeelden. Zo maken ze regelmatig maaltijden (altijd pasta natuurlijk) waarbij iedereen gratis kan aanschuiven. En het hele ‘geloof’ is natuurlijk eigenlijk een parodie op andere geloven. De onderliggende boodschap kun je misschien het best omschrijven als ‘neem je geloof toch niet zo serieus’. Hoe zit dat in Nederland? Sinds ongeveer een paar jaar is er een officiële Nederlandse afdeling van de kerk. Inmiddels zijn er meer dan zesduizend geregistreerde aanhangers, onder wie presentator Arjen Lubach en actrice Georgina Verbaan. De kerk heeft zelfs een eigen gebouw, in een oud klooster in Nijmegen. Daar worden geen preken gehouden maar er wordt vooral gezellig geborreld.

Heeft die kerk ook regels?

In plaats van de tien geboden hebben de pastafari acht ‘liever-nieten’. Volgens de verhalen waren er in eerste instantie trouwens tien, geschreven op stenen tabletten. Maar de piraat Kapitein Mosey liet er per ongeluk twee vallen. Wat daar op heeft gestaan, moet elke pastafari dus voor zichzelf bepalen. Een paar voorbeelden van liever-nieten:

- Ik heb echt liever niet dat je… doet alsof je heiliger bent dan iemand anders omdat je in mij gelooft. Als sommige mensen niet in me geloven, dan is dat oké.

- Ik heb echt liever niet dat je… mijn bestaan gebruikt om mensen te onderdrukken, straffen, veroordelen of je slecht te gedragen tegen anderen.

- Ik heb echt liever niet dat je… op een lege maag discussieert met gehersenspoelde, vooringenomen, akelige mensen.

- Ik heb echt liever niet dat je… kerken/moskeeën/tempels bouwt van vele miljoenen euro’s wanneer het geld beter besteed kan worden aan bestrijding van armoede en ziekte, aan leven in vrede, liefhebben met passie en het goedkoper maken van breedbandkabel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren