ramadan

Ramadan voor beginners, wat is dat dan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

De vastenmaand voor moslims is zondag 5 mei begonnen. Niks eten totdat het donker is, dat is wat veel mensen denken dat je doet tijdens de Ramadan. Maar er gebeurt nog meer dan alleen vasten. Wat is de Ramadan eigenlijk? En waarom doen mensen hieraan mee?

In de islamitische jaartelling is het nu geen 2016, maar 1440. Het islamitische jaar heeft namelijk maar 354 dagen en de maanden duren maar 29 of 30 dagen. Dat komt omdat de islamitische kalender is gebaseerd op de maan in plaats van op de zon, zoals de westerse. Door de kortere jaren valt de Ramadan telkens in een andere periode.

Discipline

Ramadan is een heilige maand. Veel moslims proberen zichzelf te 'zuiveren' tijdens Ramadan en dat doen ze door te vasten. Dat betekent: niet eten en niet drinken zolang het licht is. Dat betekent dus ook: vroeg opstaan en stevig ontbijten. 's Avonds, als de zon onder is, mag er weer gegeten worden.Veel mensen geloven dat door overdag zo’n dertien uur niet te eten, hun lichaam de kans krijgt om zichzelf van binnen schoon te maken. Bovendien moet je goed je best doen om niet toe te geven aan je honger. Daarmee laat je ook zien dat je je geloof serieus neemt.

Suikerfeest

Overigens vasten lang niet alle 850.000 moslims in Nederland tijdens Ramadan. Maar Ramadan is ook een gezellige maand. ’s Avonds gaan families bij elkaar op bezoek om samen extra lekker te eten. Iedereen heeft immers honger. Op die manier is Ramadan ook een maand om een beetje tot jezelf te komen en wat meer aandacht te hebben voor elkaar. Het eind van het vasten wordt gevierd met het Suikerfeest.

Anderen lazen ook: De 7 dingen waar je elke Ramadan tegenaan loopt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren