ANP

Veel jongeren willen geen orgaandonor zijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Steeds meer mensen laten zich opnemen in het donorregister. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben al 6,3 miljoen Nederlanders aangegeven wel of geen orgaandonor te zijn.

Van die 6,3 miljoen, zeggen zo'n 1,9 miljoen Nederlanders (van twaalf jaar en ouder) geen toestemming te gegeven. Dat zijn er flink meer dan twee jaar geleden, want in 2016 weigerden er nog 1,6 miljoen mensen.

Geen donor

Ook veel jongeren tussen de achttien en twintig zeggen geen orgaandonor te willen zijn. In 2016 zei slechts 3% van deze groep 'nee' tegen orgaandonatie. Inmiddels wil 11% van alle achttien-, negentien- en twintigjarige geregistreerden geen orgaandonor zijn.

Nieuwe wet

Na jaren van discussie, stemde de Eerste Kamer dit jaar voor de nieuwe donorwet. Vanaf 2020 is iedereen van achttien en ouder automatisch orgaandonor, tenzij er in het register een andere keuze is opgegeven.

Lees ook: Britt Dekker voor donorwet: 'Mijn vader redde zes levens'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren