Foto: Pixabay

Veel vleeseters willen minder vlees

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Deze week is het de week zonder vlees. Een goed moment om driehonderd lezers naar hun eetgedrag te vragen. Wat blijkt? Vier op de tien vleeseters eet liever wat minder vlees.

Bij 78% van de lezers staat regelmatig vlees op het menu. De vleeseters eten dat vanwege de voedingsstoffen, maar ook omdat ze het lekker en makkelijk vinden. ‘Ik wil niet dat mijn moeder extra moeite moet doen om voor mij iets vegetarisch neer te zetten’, zegt een meisje (17) bijvoorbeeld. ‘Het is een van de weinige soorten beleg dat lekker blijft op brood’, vindt een andere lezeres (17).

1

Flexitariërs en pescotariërs

22% van de lezers eet geen vlees, maar kiezen voor vleesvervangers, vis of vleesvervangers en vis. Dat betekent niet dat de vleeseters dat nooit doen, want 67% is flexitariër. Zo mag je jezelf noemen als je minstens één keer per week geen vlees eet. Eén op de tien eet helemaal geen vlees, maar wel vis en vleesvervangers en is dus pescotariër.

40% van de flexitariërs en vleeseters eet liever minder vaak vlees dan ze nu doen. Zij eten het toch uit gewenning, omdat het makkelijk is, omdat ze het lekker vinden en omdat het moet van hun ouders. ‘Mijn ouders en ik vinden het moeilijk om goede vegetarische recepten te vinden’, zegt een lezeres (15). ‘Als ik in mijn eentje geen vlees eet, krijg ik de voedingsstoffen niet binnen’, reageert een meisje van 14. ‘Anders eet ik alleen aardappels en groente’, zegt een jongen van 18.

2

Langzame verandering

De helft van de lezers die helemaal geen vlees en vis eten, doet dat al langer dan twee jaar niet. Veel van hen zijn langzaam overgestapt. ‘Rond mijn twaalfde vond ik het erg zielig voor dieren, maar ondernam ik niet echt actie. Sinds mijn vijftiende ben ik er echt wel mee bezig en eet ik geen vlees meer, omdat dat beter is voor het milieu’, zegt een lezeres (16). ‘Toen ik 10 was at ik al minder vlees, maar op mijn dertiende ben ik helemaal gestopt’, zegt een meisje van 17. Net als bij de flexitariërs en vleesliefhebbers die minder vlees willen eten, zijn ook bij deze groep het milieu en dierenleed belangrijke redenen om vlees te laten liggen.

3

Anderen lazen ook: Waarom zou je veganist of vegetariër worden?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren