meer jongeren jeugdzorg

Weer meer jongeren in jeugdzorg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Voor het vijfde jaar achter elkaar is het aantal jongeren dat in jeugdzorg zit toegenomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

In de eerste helft van dit jaar kregen 366.000 jongeren (tot 23 jaar) jeugdzorg. Onder jeugdzorg vallen jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Omgerekend komt dat neer op 1 op de 12 jongeren.

In 2015 lag dit aantal een stuk lager. Toen waren het zo'n 319.000 jongeren. De cijfers die het CBS vandaag bekend maakte zijn nog niet definitief. Grote kans dat het definitieve aantal een paar procent hoger is dan de cijfers die nu bekend zijn gemaakt.

Flinke stijging

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder ook dat jongeren gemiddeld langer gebruik maken van jeugdhulp. Er is zelfs sprake van een flinke stijging: het aantal dagen hulp steeg namelijk van 223 naar 346 dagen. Bij jeugdbescherming nam het aantal dagen hulp af, van 1035 dagen naar 870. En ook bij jeugdreclassering daalde het aantal dagen van 427 naar 308 in de eerste helft van dit jaar.

FNV reageerde op de cijfers: 'De budgetten voor de jeugdzorg stijgen niet evenredig mee met de stijgende vraag. Sterker nog, de budgetten nemen alleen maar meer af en gemeenten buitelen momenteel over elkaar heen om nieuwe bezuinigingen aan te kondigen.'

Anderen lazen ook: 'Er moet iets veranderen in de jeugdzorg'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren