ANP

Wie waren de Dolle Mina's?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Je hebt er vast wel eens over gehoord, maar wie waren de Dolle Mina's eigenlijk? De groep die streed voor vrouwenrechten, kwam vandaag precies vijftig jaar geleden voor het eerst in actie.

Na de invoering van het vrouwenkiesrecht in 1919, staat er in december 1969 opnieuw een groep op voor vrouwenrechten: Dolle Mina. De naam komt van Wilhelmina Drucker (1847-1925), ze was één van de eerste feministes van Nederland en streed voor het vrouwenkiesrecht. Haar scheldnaam van toen wordt de naam van de nieuwe groep.

Eerste actie

Een paar weken na de oprichting, komt Dolle Mina op 23 januari 1970 voor het eerst in actie. Vandaag precies vijftig jaar geleden. Dolle Mina's uit Amsterdam bestormen de Nyenrode Business Universiteit, waar dan alleen mannen mogen studeren. En bij het standbeeld van Wilhelmina Drucker in Amsterdam verbranden ze een korset om aandacht te vragen voor vrouwenonderdrukking.

Waarschuwing

De volgende dag volgen meer protesten. Dolle Mina's sluiten openbare mannentoiletten af om aandacht te vragen voor het gebrek aan openbare vrouwentoiletten. De groep krijgt landelijke bekendheid door hun actie waarbij mannen op straat worden nagefloten, zoals dat vaak vrouwen overkomt. 'Er gebeurt vanavond iets heel erg met mannen die alleen op straat zijn', zo "waarschuwt" een actievoerder op tv. De uitzending wordt door zo'n vier miljoen mensen bekeken en Dolle Mina staat op de kaart.

De tekst gaat verder onder de foto

ANP
Vrouwen eisen plasrecht en willen meer openbare vrouwentoiletten.

Baas in eigen Buik

Met ludieke acties strijden Dolle Mina's voor onder andere voor gelijk loon voor gelijke arbeid, geen slavinnenrol voor de huisvrouw, gelijke opvoeding voor jongens en meisjes en anticonceptie. De groep krijgt veel (media-)aandacht en steeds meer vrouwen sluiten zich aan. De meest bekende actie is Baas in eigen Buik, om ervoor te zorgen dat vrouwen zelf mogen beslissen over abortus.

De tekst gaat verder onder de foto

ANP

Niet gelijk

Na een aantal jaar valt de groep uit elkaar en in 1977 houdt Dolle Mina op te bestaan. Er ontstaan nieuwe actiegroepen en organisaties waar vrouwen zich verenigen. Hoewel er inmiddels veel is veranderd, zijn sommige thema's vandaag de dag nog steeds actueel. Zo zijn mannen en vrouwen niet gelijk. Er zijn veel minder vrouwen aan de top en mannen verdienen gemiddeld meer.

Anderen lazen ook: Zorgt vrouwenquotum voor meer vrouwen aan de top?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren