gezonde schoolkantine

Schoolkantine gezonder, omgeving juist weer niet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

In veel schoolkantines is het eten de laatste jaren gezonder geworden. Alleen gaat het in de directe omgeving van scholen juist weer de verkeerde kant op. Dat blijkt uit cijfers van een onderzoek dat werd gedaan door Locatus in opdracht van Jongeren Op Goed Gewicht (JOGG).

De afgelopen jaren hebben veel scholen het aanbod van eten en drinken in hun kantines gezonder gemaakt. Dat doen ze volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Tussen 2005 en 2019 kwamen er 34 procent meer fastfoodrestaurants en 98 procent meer lunchrooms bij. Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral in buurten met lage inkomens veel meer ongezond voedsel wordt aangeboden. Steeds meer bakkers, slagers en groenteboeren verdwijnen daar juist.

Buiten school snacken

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van JOGG. Dat is een samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties. JOGG-directeur Marjon Bachra maakt zich zorgen. Bijna een derde van leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo snackt en luncht in de pauze buiten school. 'Een gezonde leefomgeving is essentieel voor een gezonde jeugd. Gemeenten moeten in hun regelgeving aandacht schenken aan het voedingsaanbod in de buurt van scholen', zegt ze.

Gelukkig is er ook goed nieuws. De scholen zelf doen het steeds beter. Vorig jaar werkte 22 procent van de scholen volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. In 2005 was dat nog maar zo'n 5 procent.

LezersRaad

We vroegen de 7Days LezersRaad naar hun eetgewoontes op school. Pleun (18) haalt meestal ongezond eten. 'Dat doe ik omdat we niet bij de supermarkten naar binnen mogen waar ik gezondere dingen zou kunnen halen.' Daan (16) loopt meestal naar het dorp bij zijn school in de buurt. 'Het is een kwartiertje lopen en dat is fijn, want ik wil qua beweging gezond blijven. Als ik in het dorp iets haal dan is dat meestal ongezond. Dat heeft twee redenen: ze verkopen het niet op school en mijn vrienden kopen het ook.' Ook Gijs (15) haalt vaak eten buiten school. Hij gaat zelfs iedere pauze naar de Albert Heijn: 'Daar haal ik vaak een croissantje of pizzabroodje en soms wat drinken. Als ik nog een lange dag heb haal ik soms nog wat te snoepen of iets anders lekkers. Voor de rest eet ik vrij gezond, dus af en toe snacken moet kunnen.'

Wessel (16) neemt gewoon brood vanuit thuis mee: 'Schoolkantines zijn veel te duur voor wat je krijgt. Ik vind het oplichterij en neem daarom zelf eten mee.' Ook Jaron neemt meestal zelf eten mee. 'As ik dat niet doe haal ik eten uit de supermarkt in de buurt. Dat doe ik eigenlijk vooral omdat het eten op school zo duur is.'

Anderen lazen ook: Dit gaan we eten en drinken in 2020.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden