Online shopping

3 tips om 'december nep-webshops' te herkennen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Webshops met goedkope iPhones, MacBooks of luxe merkkleding, die in werkelijkheid fake spullen of zelfs helemaal niets leveren. De Consumentenbond waarschuwt voor dit soort 'december-nepshops'.

De digitale winkels die er op het eerste gezicht betrouwbaar uitzien, zijn vaak pas kort in de lucht. Ze bieden voor lage prijzen populaire en dure spullen, zoals mobieltjes, tablets en laptops aan. Volgens de Consumentenbond zijn dit soort ‘december-nepshops’ vaak moeilijk te herkennen, omdat ze wel een nummer van de Kamer van Koophandel, een echt adres, een iDeal-betaalmogelijkheid en een keurmerk hebben. 

Tips

De bond geeft daarom een paar tips om je niet te laten foppen:

1. Onderzoek hoe lang een webshop al bestaat. Nepshops bestaan vaak pas sinds kort. Sites die eindingen op .nl kun je checken via sidn.nl. Eindigt een site op .com, .org of .net dan kan de check gedaan worden via whois.icann.org.

2. Zoek naar gebruikerservaringen met als zoekterm het complete webadres tussen aanhalingstekens. Winkels zonder ervaringen of met heel weinig ervaringen zijn verdacht.

3. Wees extra alert bij onbekende webshops met goedkope elektronica en speelgoed.

Anderen lazen ook: Online challenges: waarom gaan we zo ver?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren