tamponziekte

5 vragen over 'tamponziekte'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Een 17-jarig meisje uit het Belgische Somzée overleed afgelopen donderdag aan de gevolgen van het toxischeshocksyndroom (TSS). Haar familie wil dat jonge meisjes, verplegers en dokters beter geïnformeerd worden over de mogelijke risico’s van tamponziekte. Vijf vragen en antwoorden.

1. Wat is het?

De officiële naam voor tamponziekte is toxischeshocksyndroom (TSS) en wordt veroorzaakt door gifstoffen die worden aangemaakt door bacteriën die normaal gesproken óp ons lichaam leven. Als deze in je lichaam terecht komen, kan dat leiden tot ernstige gevolgen. Wanneer je tampons gebruikt is hygiëne dus erg belangrijk. 

2. Waarom heet het tamponziekte en wie kan het krijgen?

Over de hele wereld gebruiken worden zonder problemen tampons gebruikt. Ieder meisje of vrouw kan tamponziekte krijgen, op elke leeftijd. Wel lopen jonge meiden meer risico. Dat heeft te maken met het feit dat zij niet genoeg afweerstoffen hebben aangemaakt dit tegen de gifstoffen kunnen vechten.

Naar schatting heeft de helft van alle gevallen van TSS te maken met menstruatie. Tot op heden is door onderzoek geen link ontdekt tussen tampons en tamponziekte. Bacteriën die tamponziekte veroorzaken zitten niet op de tampons, maar omdat het gebruik ervan wel in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op de ziekte wordt het tamponziekte genoemd.

3. Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

Plotselinge hoge koorts, diarree, braken en griepachtige symptomen zijn eerste verschijnselen van deze ziekte. Ook duizeligheid, rode ogen, lippen en tong en/of uitslag die lijkt op zonnebrand worden gelinkt aan tamponziekte. Tamponziekte wordt gauw erger, dus ervaar je een of meerdere symptomen en ben je ongesteld, dan is het slim om meteen de tampon te verwijderen en contact op te nemen met je (huis)arts. Vermelden dat je ongesteld bent is daarbij cruciaal.

4. Kun je het voorkomen of er iets tegen doen?

Tamponziekte kan voorkomen bij het gebruik van alle soorten tampons. Je loopt meer risico om de ziekte te krijgen als je een tampon gebruikt met een hoger absorptieniveau dan nodig is. Kies je voor tampons met het laagste opnameniveau (dat ook goed bij jouw bloedverlies past) dan verlaag je het risico op tamponziekte.

Er is een aantal dingen die je kunt doen om het risico op TSS te verkleinen. Haal bijvoorbeeld pas de wikkel van de tampon als je hem gaat gebruiken. Was je handen en leg het vooral niet even eergens neer. Zit een tampon al een tijd in je rugzak en is de wikkel losgegaan, gooi hem dan weg. Door een kapotte wikkel kan-ie besmet worden met bacteriën en een infectie veroorzaken. Gebruik een tampon ook alleen als je echt ongesteld bent! Niet op het moment dat je denkt ongesteld te gaan worden. Gebruik ook nooit meer dan één tampon tegelijk en vervang 'em regelmatig.

Je kunt de tampon maximaal acht uur laten zitten, maar het is beter om iedere vier uur te wisselen. Gebruik 's nachts liever geen tampons, maar maandverband. Vind je dat niet fijn slapen? Doe dan een nieuwe in voordat je naar bed gaat en haal hem er maximaal acht uur later weer uit. Probeer tijdens je menstruatie ook tampons en maandverband af te wisselen. Wil je graag meer weten over het inbrengen van tampons? Op de site van Libresse vertellen ze je er alles over.

5. Moet ik me zorgen maken als ik tampons gebruik?

Nee, dat is niet nodig. Tamponziekte is een zeer zeldzame ziekte. Wel is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten en wat je moet doen als je symptomen krijgt. Als tamponziekte in een vroeg stadium behandeld wordt, is de kans op herstel vrij groot. 

Anderen lazen ook: Help, mijn vriendin is ongesteld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren