winterhanden

5 vragen over winterhanden en -voeten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Heb jij weleens last van rood-paarse vingers? Of pijnlijke tenen? Misschien heb je dan wel last van winterhanden of -voeten. Wat is dat eigenlijk? En nog veel belangrijker, kun je er iets aan doen?

Wat zijn winterhanden of -tenen?

Als het buiten erg koud is, wil je lichaam zijn temperatuur zo goed mogelijk vasthouden. Dat doet het om je vitale organen te beschermen door de kleine bloedvaatjes in de huid te vernauwen. Hierdoor gaat er minder bloed naartoe en gaat er geen warmte verloren via de voeten en handen. Winterhanden en- voeten worden dus veroorzaakt doordat je lichaam beschermend reageert en is een reactie op de kou.

Is het normaal?

Dat je lichaam zo reageert is een vrij normale reactie wanneer het koud is. Bij warmere temperaturen gaan de bloedvaten weer open en ontstaat dat warme gloeiende gevoel. Helaas werkt 'het systeem' bij sommige mensen minder goed. Hun lichaam reageert een stuk heftiger bij flinke kou waardoor je winterhanden of -tenen krijgt.

Wat kun je eraan doen?

Het is belangrijk om je lichaam goed warm te houden. Draag dikke warme sokken en handschoenen. Draag vooral ook geen te krappe schoenen en leg eens een extra zooltje in je schoenen zodat je voeten beter beschermd zijn tegen de koude grond. Zorg niet alleen voor je handen en voeten, maar bescherm ook je neus en oren tegen de kou. Dus draag een goede sjaal, een muts en warme winterjas. Hiermee voorkom je dat je lichaam kou registreert en dat je bloedvaatjes vernauwen.

Helpt het om de handen of voeten op te warmen?

Dat is af te raden. Omdat je handen en voeten door de kou en de vernauwde adertjes gevoellozer zijn, loop je het risico dat je je huid verbrandt. Het is beter om je tenen en vingers zo langzaam mogelijk op te warmen. Rook je? Stop daar dan mee. Roken verstoort de doorbloeding van de huid.

Moet ik met winterhanden of -tenen naar de dokter?

Alleen in ernstige gevallen zoals wanneer je klachten erger worden, je meer klachten krijgt of als je huid kapot gaat. Dan kan het zijn dat je nog iets anders onder de leden hebt. Voor winterhanden of wintertenen zijn geen medicijnen. alleen warmte en goede bescherming tegen kou.

Anderen lazen ook: Zon in de herfst: gezond of ongezond?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren