Vliegtuig

7 op de 10 jongeren hebben geen last van vliegschaamte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
3FM
Tussenuur

De vakantie is losgebarsten en dat betekent dat veel mensen weer het vliegtuig instappen naar een aangename bestemming. De meeste jongeren vinden het prima om met het vliegtuig te gaan.

Bijna driekwart (71%) heeft géén last van vliegschaamte. Zo'n één op de vijf (19%) geeft aan wél schaamte te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. 'Ik voel geen schaamte omdat ik het heel logisch vind dat ik het vliegtuig neem als ik drie keer zo goedkoop uit ben en er slechts een tot vier uur over doe om mijn bestemming te bereiken, in vergelijking met de trein of de auto', zegt een deelnemer.

Gêne om te vliegen

Het woord 'vliegschaamte' is over komen waaien uit Zweden (waar het 'flygskam' heet) en verwijst naar de gêne die je voelt als je het vliegtuig instapt, terwijl je ook met een minder milieubelastend vervoersmiddel had kunnen reizen. Toch vliegen we massaal. Het is goedkoop en snel. En heel af en toe vliegen moet toch wel kunnen als je de rest van het jaar milieubewust probeert te leven? 'Ik ga hoogstens eens per jaar met het vliegtuig. Daarnaast probeer ik zo milieuvriendelijk mogelijk te leven, bijvoorbeeld door vegetarisch te eten. Dan moet vliegen wel kunnen vind ik', zegt een andere deelnemer.

Auto, trein of bus

Twee derde (67%) van de jonge reizigers die binnen Europa blijven, kijken of ze ook met de auto, trein of bus op hun bestemming kunnen komen. 15% kiest binnen Europa altijd voor het vliegtuig. De belangrijkste redenen zijn dat de reis korter duurt, goedkoper is en makkelijker. 17% geeft aan niet te vliegen als ze binnen Europa blijven. Zij kiezen dus altijd voor een alternatief vervoersmiddel.

Vliegtaks

Ondanks dat een groot deel van de deelnemers gewoon vliegt, zijn zes op de tien vóór een vliegtaks in Nederland. Voorstanders vinden dat als er op andere vormen van vervoer belasting wordt geheven, dit ook moet worden gedaan op het vliegverkeer. Daarnaast vinden ze het goed dat de vliegsector een financiële bijdrage levert die vervolgens weer geïnvesteerd kan worden in het milieu of de verbetering van reisalternatieven, zoals de trein. Tegenstanders van de vliegtaks zijn sceptisch over het effect van vliegtaks. Zij vragen zich af of mensen minder gaan vliegen als een ticket duurder wordt.

Waarom is vliegen zo goedkoop?

3Vraagt deed het onderzoek in samenwerking met Brandpunt+, die onlangs een aflevering maakte over waarom vliegen zo goedkoop is en welke alternatieven er zijn.

Anderen lazen ook: Vliegangst? Deze 8 tips helpen je de zomer door.

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren