Foto: Pixabay

Acht op de tien Nederlandse tieners beweegt te weinig

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Gamen of voetballen? Netflixen of hardlopen? Veel jongeren weten het wel. Acht op de tien Nederlandse jongeren beweegt zó weinig, dat het schadelijk is voor hun gezondheid. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. 

De WHO raadt aan om elke dag een uur aan lichaamsbeweging te doen, maar tachtig procent doet dat dus niet. Dat kwam uit het onderzoek dat de organisatie deed tussen 2001 en 2016 in 146 landen, onder 1,6 miljoen tieners. Vooral meisjes sporten te weinig. 85% van hen komt niet aan dat uur. Bij jongens is dat 78%. Alleen in Afghanistan, Samoa, Tonga en Zambia bewegen meisjes meer dan jongens. In Zuid-Korea wordt het minst gesport. 94% van de tieners beweegt daar te wenig. In Nederland ligt het gemiddelde op 80%.

Schokkend

De onderzoekers vinden de uitkomst zelf zó schokkend, dat ze de noodklok luiden. Volgens hen is voldoende beweging nodig om beter te kunnen leren en zorgt het later voor minder hart- en longklachten. De onderzoekers denken dat dit probleem wordt veroorzaakt door computers, telefoons en de televisie.

Sportief thuis

Herken jij jezelf hierin? Combineer dan eens jouw telefoon of tv met sporten. Dankzij deze 7 YouTube-kanalen hoef je niet naar buiten en kun je ook thuis sportief bezig zijn. 

Anderen lazen ook: Welke sport past er bij jouw sterrenbeeld?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren