blue monday

Blue Monday, bestaat het wel echt?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Blue Monday is de meest depressieve dag van het jaar. Tenminste, als je Brits psycholoog Cliff Arnall moet geloven. De kerstvakantie zit erop, goede voornemens zijn mislukt en de volgende vakantie duurt waarschijnlijk nog maanden. Waar komt blauwe maandag eigenlijk vandaan? En bestaat het wel echt, of is het een (commercieel) verzinsel?

1. Waar komt Blue Monday vandaan?

Psycholoog Cliff Arnall is de bedenker van Blue Monday en maakte in 2005 een (zo zegt-ie zelf) wetenschappelijke formule. Uit deze formule zou blijken dat de maandag van de laatste (volledige) week van januari dé dag is waarop veel mensen zich treurig of neerslachtig voelen. Dat zou komen door mislukte goede voornemens, dat het 's ochtends vroeg hartstikke donker is en dat vakanties ver weg lijken. De formule ziet er als volgt uit:

arnall formule

Volgens de Britse Mental Health Foundation bestaat deze formule uit maten die staan voor het weer, schulden, salaris, hoelang geleden het kerst was, hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, het motivatieniveau en het gevoel om actie te ondernemen.

2. Is het echt of toch een verzinsel?

Vanuit de academische wereld kreeg Arnall bakken met kritiek. Hij zou zich voor een PR-karretje hebben laten spannen door Sky Travel, een Britse tv-zender met reisprogramma's die inkomsten haalde uit advertenties van reisorganisaties. Blue Monday zou namelijk een verzinsel van de zender zijn omdat ze in januari altijd een stuk minder geld zouden verdienen. Een medewerker stelde voor om mensen te doen geloven dat januari volgens de wetenschap dé maand zou zijn om een vakantie te boeken. Voor die wetenschappelijke invulling was alleen wel een onderzoeker nodig, waarna Arnall werd ingeschakeld. Hij bedacht de blauwe maandagformule en kreeg daarvoor een leuke vergoeding.

Er is alleen een flinke maar: Arnalls formule komt niet uit op een echte dag. Om dan te bedenken dat de formule niet echt is heb je geen wiskundeknobbel nodig. Dit werd kort na de eerste publiciteit naar buiten gebracht door een Britse onderzoeksjournalist. Dat Blue Monday een verzinsel is staat zelfs ook al jaren op Wikipedia. Toch wordt ieder jaar veel aandacht besteed aan blauwe maandag. De reden? Er zou nog altijd veel geld aan verdiend worden.

3.Waarom dan toch al die aandacht?

Ondanks het feit dat blauwe maandag een verzinsel is, blijft de maand januari donker en is het niet de vrolijkste maand. De feestdagen zijn voorbij, dagen zijn donker en grauw en ochtenden nog hartstikke donker. Ideale ingrediënten voor een winterdepressie. Daarom drie tips waarmee je niet alleen 'Blue Monday', maar de hele maand januari (en voor sommigen ook februari) doorkomt:
- Zorg dat je iets leuks hebt om naar uit te kijken. Ga wat vaker naar de film, zoek een leuk feestje uit of creëer een verwendag voor jezelf.
- Wees blij met de kleinere dingen en schrijf het ook op. Je kunt bijvoorbeeld extra lekker eten maken voor jezelf (en je ouders, broers, zussen of vrienden). Of knuffel eens wat vaker met je huisdier.
- Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, ga wat vroeger slapen en sport of beweeg (wat) vaker. Je wordt hier niet alleen een stuk vrolijker door, het zorgt ook voor nieuwe energie waardoor je weer andere (leuke) dingen kunt doen.

Anderen lazen ook: Geen Blue Monday dankzij deze muziek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren