boxing day

Boxing Day, wat is dat eigenlijk?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Op 26 december vieren we in ons land Tweede Kerstdag, maar in veel landen vieren ze Boxing Day. Waar komt deze dag vandaan? En in welke landen vieren ze het? 3 vragen (en antwoorden) over deze dag.

1. Waar komt Boxing Day vandaan?

In Noord-Europa is 26 december een feestdag die vaak wordt gevierd als tweede kerstdag. In landen van het Gemenebest wordt tweede kerstdag Boxing Day genoemd. Traditioneel werd op deze dag de kerstkist (box) geopend. Hierin konden mensen een cadeautje doen voor de armen. Ook hielden ze vroeger op Boxing Day de traditionele vossenjachten. Tegenwoordig is de dag belangrijk voor andere sporten zoals voetbal en paardenraces.

2. Welke landen vieren deze feestdag?

Boxing Day wordt gevierd door het Gemenebest van Naties, dat vroeger het Brits Gemenebest heette. Dit bestaat uit het Verenigd Koninkrijk en de meeste van zijn voormalige koloniën. Het is een een confederatie van 53 onafhankelijke zelfstandige staten, met de Britse koningin Elizabeth II als (symbolisch) hoofd. Staten die lid zijn worden betiteld als gemenebestland of commonwealth. Landen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld Australië, Canada, Cyprus, India en Zuid-Afrika.

3. Wat kun je doen op deze feestdag?

Op Boxing Day worden allerlei festiviteiten en sportevenementen georganiseerd. Zo zijn er in Canada allerlei ijshockeywedstrijden. Houden ze in Engeland paardenraces en spelen ze cricket in Australië.

Ook draait deze dag om het weggeven van boxen met voedsel en kleding aan minder bedeelden. Door het vele lekkere eten én de cadeaus waarvan we met de kerst genieten, en het weggeven van spullen aan armere mensen vormt Boxing Day een mooi contrast tussen geven en nemen.

Anderen lazen ook: Het geheim van de ultieme kersthit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren