carnaval voor beginners

Carnaval voor beginners, zo vier je het!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Woon je in carnavalsgebied? Dan is de kans groot dat Prins Carnaval daar dit weekend de macht overneemt. En dat er veel verklede types rondlopen. Woon je niet in carnavalsgebied? Dan heb je waarschijnlijk geen idéé waar dat feest over gaat. Tijd voor een spoedcursus.

Wat vieren we tijdens carnaval? 

Carnaval was ooit een katholiek feest, dat waarschijnlijk ook heidense wortels heeft, waarmee het begin van de vastenperiode gevierd wordt. Tijdens die periode aten mensen wat minder en stonden ze stil bij hun geloof. Maar niet voordat er nog even goed gefeest werd! 

Waar komt het woord vandaan?  

Dat is niet helemaal zeker. Misschien komt het van de Latijnse woorden carne (vlees) en vale (vaarwel). Want wie vast, eet vaak geen vlees.  

Waar wordt het gevierd?

In Nederland wordt het feest vooral in Noord-Brabant, Limburg, Zeeuws-Vlaanderen, de omgeving Arnhem/Nijmegen, de Achterhoek, Twente en in sommige Utrechtse plaatsen gevierd. Dat wordt op verschillende manieren gedaan. In Limburg en Noordoost-Brabant doen ze aan het Rijnlands carnaval. In de rest van Brabant aan het Bourgondisch carnaval, al zijn er ook veel lokale verschillen.

Wat zijn de verschillen?

Hoe gekker hoe beter, geldt voor de kostuums bij het Rijnlands carnaval. Mensen kopen kant en klare kostuums of maken die zelf. Die moeten trouwens wel warm zijn, want het wordt vooral buiten gevierd. Bij het Bourgondisch carnaval is de kleding simpeler. Denk aan: oude kledingstukken, blauwe kielen en boerenzakdoeken.

Bourgondisch carnaval wordt vooral in cafés en zalen gevierd. Plaatsen krijgen een andere naam en er is vaak een motto waar mensen hun kleding op aanpassen.

En de overeenkomsten?

Het gekkengetal elf speelt een belangrijke rol. In Brabant worden op elf november om 11:11 uur de carnavalsmotto’s bekendgemaakt. In Limburg wordt op dat moment voor het eerst vergaderd door de Raad van Elf, ter voorbereiding op het feest.

Ook krijgt bij beide varianten Prins Carnaval de sleutel van de stad of het dorp van de burgemeester overgedragen. Die draagt drie dagen lang de macht aan hem over. Ook zijn er veel optochten met praalwagens.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: De 7 fases van carnaval.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren