chronische eenzaamheid

Chronische eenzaamheid is onderschat probleem

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Als je aan eenzaamheid denkt, denk je waarschijnlijk aan ouderen in een verzorgingshuis. Maar dit probleem speelt ook onder jongeren. 

Volgens Gerine Lodder, onderzoeker van de Rijksuniversiteit in Groningen, voelt tussen de 3 en 10% van de scholieren op de middelbare school zich chronisch eenzaam. ‘Als je eenzaam bent, is er een verschil tussen wat je nodig hebt op sociaal gebied en wat je krijgt. De een heeft niet zoveel contact met vrienden nodig, de ander heeft daar meer behoefte aan. Ook al ben je omringd door klasgenoten, je kunt je toch eenzaam voelen’, legt Lodder uit.

Chronisch probleem

Bij veel jongeren gaan de eenzame gevoelens na een tijdje over als ze er iets aan doen, zoals bij een sportclub gaan. ‘Maar bij sommige jongeren is dat niet zo. Tussen de 3 en 10% van de jongeren voelt zich dus chronisch eenzaam. Dan wordt het problematisch en schadelijk’, zegt Lodder. ‘Je zo eenzaam voelen is al heel naar, maar het zorgt ook voor minder zelfvertrouwen, sociale angsten en slaapproblemen. Daardoor gaan de schoolprestaties er ook onder lijden. Op lange termijn kan het ook zorgen voor hart- en vaatziekten.’

Onderschat

Juist doordat zoveel jongeren weleens eenzaam zijn is het een onderschat probleem geworden. ‘Veel jongeren herkennnen het. Maar als je chronisch eenzaam bent gaat het niet over. Dat onderscheid moet duidelijk worden.’ Daarom wil ze dat er meer over gepraat wordt op scholen. Ook klasgenoten kunnen helpen. ‘Dat kan pas als iemand die eenzaam is zelf aangeeft hoe hij zich voelt, wat het is niet bij iedereen te herkennen. Dan kun je er samen achterkomen of er iets aan te doen is.’ Als dat niet zo is, is het belangrijk om psychologische hulp te zoeken. ‘Je mag je best slecht voelen, want dat hoort ook bij het leven, maar je moet je wel blijven ontwikkelen.’

Eenzame gevoelens kunnen je juist ook helpen. Hoe dat werkt lees je in de krant (verschijningsdatum 30 maart 2018). 

Anderen lazen ook: Zo herken (en verdrijf) je eenzaamheid.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren