DIY: zo bleek je je T-shirt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Heb je zin in nieuwe kleding, maar is je geld op? Geen nood! Met deze handige tips kun je je eigen shirt ontwerpen met huis-tuin-en-keuken-bleek voor nog geen euro! 

Je kunt verschillende manieren gebruiken om je saaie shirt op te leuken voor de zomer. Let voordat je begint goed op de volgende dingen: 

  • Gebruik altijd rubberen handschoenen! Als pure bleek op je huid komt, doet dat pijn.
  • Speel met effecten door pure bleek en verdunde bleek te gebruiken. Verdunde bleek maak je door het te mengen met water. Van pure bleek moet je niet te veel gebruiken, omdat het een groter effect heeft dan de verdunde variant.
  • Werk altijd buiten, op een vuilniszak! Hierdoor beschadig je de grond niet en gaat je huis niet stinken. Als het zachtjes regent, kun je nog steeds buiten werken. Als het hoost kun je beter even wachten. 

Manier 1: met ducttape
De makkelijkste manier om je shirt aan te pakken, is met tape. Je bedenkt eerst een design. Als je je ontwerp af hebt, plak je je shirt daarmee af. De delen die je met tape bedekt, houden hun originele kleur, de rest wordt lichter. 

Gebruik hiervoor ductape, wat goed blijft zitten en er makkelijk af te halen is. Als je zeker weet dat je het goede ontwerp hebt opgeplakt, stop je kranten of een dik stuk karton in je shirt en spray je de bleek erop. De stof verkleurt niet meteen, dus zorg ervoor dat je niet te veel erop spuit. Als je te veel bleek op je shirt doet, eet het door de stof heen.

Als je klaar bent, spoel je je shirt af. Daarna was je het in de wasmachine. Bekijk wel op het label van het shirt op hoeveel graden je het moet wassen. Laat het daarna drogen en je eigen ontworpen shirt is klaar voor gebruik! Kijk voor uitgebreide instructies op dit blog.

Manier 2: met zelfklevend vinyl
De tweede manier is iets ingewikkelder, maar je kunt wel gedetailleerdere ontwerpen maken. Je maakt eerst een stencil van zelfklevend vinyl. Die snijd je uit en druk je op het shirt. Over je stencil leg je een vel doordrukpapier. Zorg er wel voor dat je het doordrukpapier van je stencil haalt voordat je gaat bleken.

Vervolgens stop je kranten of karton in je shirt en spray je de bleek erop. Ga net zolang door totdat je tevreden bent en haal dan voorzichtig je stencil van je shirt af. Spoel je shirt af onder koud water en gooi het in de wasmachine. Kijk voor uitgebreide instructies op dit blog.

Manier 3: met karton
De derde manier is het makkelijkst voor grove ontwerpen. Snijd eerst je ontwerp uit een groot stuk karton. Je kunt hier het beste karton van verhuisdozen voor gebruiken. Daarna 

leg je het op de goede plaats.  

Om die te bepalen, kun je het best eerst het shirt aantrekken dat je wilt gaan bleken en dan de plaats kiezen. Als het karton op je shirt ligt, kun je de bleek op de stof sprayen. Plak het karton niet aan je shirt vast!

Als je tevreden bent, spoel je het shirt af met koud water, waarna je het wast. Kijk voor uitgebreide instructies op deze site.

Manier 4: verf je shirt
Deze laatste manier is het nauwkeurigst. Je giet wat bleek in een kopje samen met wat water. Let op: dit kopje wil je later niet nog voor andere dingen gebruiken, zoals drinken! Pak ook een kwast. Ook deze kun je later niet meer gebruiken, zelfs niet voor bleken! 

Je stopt wat kranten of karton in je shirt en begint met ‘verven’. Strijk met voorzichtige halen en wees zeker van je zaak; je kunt het niet ongedaan maken! Als je klaar bent met je ontwerp, spoel je je shirt af met koud water. Vervolgens laat je het in de wasmachine meedraaien. Kijk voor uitgebreide instructies op deze site.

Anderen lazen ook: 5 tips om je niet te vervelen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden