Energiedrank

Drie vragen over energiedrankjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Zo'n 19.000 jongeren in Nederland drinken zo veel energiedrankjes, dat het serieuze gevaren oplevert voor hun gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoe zit dat precies? Drie vragen en antwoorden.

1. Wat kwam uit het onderzoek van het RIVM?

Nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde begin dit jaar aan de bel trok, besloot het RIVM onderzoek te doen. Zij analyseerden de drankjes van 60.000 jongeren tussen 13 en 18 jaar. Daaruit bleek dat zo'n 19.000 jongeren drie of meer energiedrankjes per dag drinken. Veel van deze jongeren hebben volgens het RIVM ook andere problemen: ze hebben vaker dan leeftijdsgenoten te maken met scheidende ouders of mishandeling, roken meer en gebruiken regelmatig alcohol en harddrugs. Dat meldt het AD

2. Waarom zijn energiedrankjes ongezond?

In één blikje zit ongeveer 80 miligram cafeïne. Dat is bijna net zoveel als een kop koffie en vier keer zoveel als in een glas cola. Verder zit er veel suiker en taurine (een stof die het hart gebruikt om te pompen) in de drankjes. Door al deze stoffen krijg je even een oppepper. Maar als je meer dan drie drankjes per dag drinkt, kun je rusteloos, vermoeid en angstig raken. De drankjes kunnen ook leverziektes, epileptische aanvallen en hartkloppingen veroorzaken.

Artsen zien op de eerste hulp regelmatig jongeren die hartproblemen kregen nadat ze een paar blikjes energiedrank dronken. Daarom adviseert het Voedingscentrum om helemaal geen energiedrankjes te drinken. Ben je ouder dan 13 jaar en kun je het toch niet laten? Drink dan niet meer dan één blikje per dag, adviseren zij. 

3. Welke maatregelen worden nu genomen?

Begin deze week maakten Aldi en Lidl al bekend dat ze geen energiedrankjes meer verkopen aan jongeren onder de 14 jaar. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil dat er meer gedaan wordt. Hij wil dat de Jeugdgezondheidszorg, schoolartsen, huisartsen en kinderartsen meer gaan letten op signalen van veelgebruik. Ook zou het Voedingscentrum volgens hem de negatieve gevolgen onder de aandacht moeten brengen bij jongeren. 

Anderen lazen ook: Jonger dan 14 jaar? Dan geen enregiedrankjes bij Aldi

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren