vape e-sigaret

E-sigaret ligt onder vuur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De e-sigaret of vape, moet verboden worden. Dat vindt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Acht mensen belandden bij een longarts met klachten, die waarschijnlijk met de e-sigaret te maken hebben. ‘Ik kreeg er een soort keelontsteking van’, vertelt Fenny (17).

Bloed ophoesten, astma, ontstekingen in de longen: met zulke klachten meldden de acht zich bij de NVALT. Eén patiënt belandde zelfs op de intensive care. Nederlandse longartsen maken zich zorgen. Ze willen dat de e-sigaret wordt verboden, totdat we precies weten wat de risico’s zijn. Kinderartsen zijn het daarmee eens. Ze denken dat de e-sigaret jongeren verleidt met lekkere smaakjes en dat vapes als gezond alternatief worden gezien voor de sigaret, omdat er niet standaard nicotine in zit.

Ook in de Verenigde Staten ligt de vape onder vuur. Volgens de NOS lijden honderden Amerikanen aan een mysterieuze longziekte, waarschijnlijk door de e-sigaret. Zes mensen zijn eraan overleden. Dat zou vooral komen door experimenten met cannabisolie in de vapes. Maar Nederlandse artsen zijn ook bezorgd om de ‘gewone’ vape. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er nog veel onduidelijk, maar zitten er in de damp schadelijke stoffen.

Dampende scholieren

Toch is de e-sigaret vrij populair onder jongeren tussen 12 en 17 jaar. In 2017 rookten meer scholieren een e-sigaret of shisha-pen (28%) dan een gewone sigaret (17%). Dat blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Of er een verbod komt? Daar is het laatste woord nog niet over gezegd. De staatssecretaris van Volksgezondheid is benieuwd naar de laatste inzichten van de longartsen. Ook loopt er een onderzoek naar de risico’s van de elektronische sigaret. Toch kan de staatssecretaris de vapes niet zomaar op eigen houtje verbieden. Hij moet zich houden aan Europese regels.

Lieuwe (14): 'Ik vape nu een half jaar. Eerst rookte ik shag, maar daar kreeg ik een slechte conditie van en het kostte veel geld. Dit is goedkoper en wat minder ongezond. Eerst was ik verslaafd aan nicotine, maar nu niet meer. Ik ben er wel blij mee, want shag roken is altijd nog slechter.’

Fenny (17): ‘Ik begon met gewone sigaretten, omdat ik dat stoer vond. Nu rook ik e-sigaretten als ik geen normale heb, maar ik mis de nicotine. Twee keer heb ik een soort keelontsteking gekregen van de e-sigaret. Ik was toen een tijdje gestopt met gewone sigaretten. Van mij mogen ze verboden worden. Het is ongezond, je krijgt er spijt van en het kost geld.’

Anderen lazen ook: Steeds meer rokers willen van hun verslaving af.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden