nepprofiel

Een nepprofiel herkennen doe je zo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

De Amerikaanse vlogger Natalia Taylor (23) deelde op Instagram allerlei foto's van haar leven op Bali. Of nou ja. Niet helemaal. Ze maakte de foto’s niet op het Indonesische eiland, maar in een Amerikaans Ikea-filiaal. Haar boodschap? 'Geloof niet alles wat je op social media ziet.' Een nepprofiel herkennen is lastig, blijkt maar weer. Daarom geven we je drie tips.

Er zijn allerlei redenen om valse informatie te maken en te delen op social media. Om onrust te veroorzaken bijvoorbeeld. Online kun je snel anoniem reageren waardoor je makkelijk onrust creëert. Wanneer een land of een regering met valse informatie komt willen ze vaak onrust en meningsverschillen veroorzaken. Dit gebeurt bijvoorbeeld weleens rondom verkiezingen.

Heftig en spannend

Ook geld kan een reden zijn om dingen te posten die niet echt zijn. De afzender kan bijvoorbeeld geld verdienen met het bericht dat-ie post door jou naar een pagina met advertenties te lokken. Veel websitemakers verdienen namelijk geld als bezoekers hun online advertenties zien. Om mensen naar hun site te krijgen posten ze vaak berichten over nogal heftige onderwerpen met een spannende - clickbait - kop. Want hoe meer mensen doorklikken, hoe meer hij verdient.

Tips

Een nepprofiel of nepnieuws herkennen blijft lastig. Hopelijk wordt het met deze tips makkelijker voor je:

1. Wees al-tijd alert: het is verleidelijk om goedbedoeld advies van je ouders zoals 'voeg nooit vreemden toe' te negeren. Maar ze zeggen het niet zomaar. Natuurlijk kun je online leuke leeftijdsgenoten ontmoeten. Maar er zijn ook risico's. Als je het dan toch doet, doe het dan goed en blijfnaltijd alert. Twijfel je - al is het maar een beetje - of iemand 'echt' is, wees dan voorzichtig en bewaar afstand. Geef bijvoorbeeld niet teveel informatie van jezelf zoals je woonplaats of je echte telefoonnummer.

2. Google je 'vriend': zoek voordat je iemand toevoegt eerst even op via Google. Daar vind je veel informatie en kun je makkelijk controleren of het klopt wat iemand over zichzelf zegt. Slaagt iemand voor de Google-test? Dan kan het nog steeds zo zijn dat iemand niet (helemaal) de waarheid spreekt. Hij of zij kan zomaar op verschillende sites hetzelfde nepprofiel hebben aangemaakt. Blijf dus altijd voorzichtig!

3. Google foto's: het googelen van een profielfoto kan helpen bij het onthullen van een leugenaar. Via Google Afbeeldingen kun je een foto uploaden. Google gaat voor jou zoeken of en waar de foto nog meer staat. Het werkt supersimpel: ga naar images.google.nl en klik op het camera-icoontje rechts in de Afbeeldingen-zoekbalk. Klik op 'afbeelding uploaden', selecteer de foto die je wil checken en Google gaat aan de slag. Staat de foto op plekken die niet passen bij jouw 'nieuwe vriend of vriendin'? Dan weet je genoeg.

Melden

Oké. Dan heb je een leugenaar betrapt en wat dan? Meld het! Niet alleen bij de politie, maar ook bij de site waar jullie elkaar hebben ontmoet. Zij willen ook niet dat hun leden iets overkomt en zijn maar wat blij als je het meldt dat er een nepprofiel circuleert.

Anderen lazen ook: Social media-verslaving nog steeds niet echt (h)erkend.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier mediawijsheid
Dossier mediawijsheid