Eerste hulp bij hitte: 7 tips

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

Glibbert jouw smartphone bijna uit je zweethanden? Het zou zomaar kunnen. Het is haast tropisch zomerweer! Iets té warm voor jou? Een paar survivaltips.

1. Drink!
Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt. Drink er steeds wat uit, ook al heb je geen dorst. Omdat je veel zweet, verlies je ongemerkt snel vocht. Je kunt daardoor eerder uitdrogen.

2. Kleed je zomers  
Het klinkt misschien logisch, maar toch: trek luchtige, dunne kleren aan. Iets waar de wind doorheen kan waaien. Ben je gothic? Verander dan tijdelijk van stijl. Zwarte kleren slurpen namelijk warmte op. Als je oververhit raakt, kun je je niet meer concentreren. Je wordt moe, duizelig en kunt flinke hoofdpijn krijgen. 

3. Kies een tropentempo 
Doe deze week rustig aan. Je lichaam moet hard werken om de warmte kwijt te raken. Als je je dan óók nog erg inspant, wordt het wel erg zwaar. Tussen twaalf en vier uur ’s middags kun je beter niet teveel buiten doen. Dan is de zon op haar sterkst. 

4. Vermijd de zon
Naast temperatuur bestaat er ook nog zoiets als zonkracht. Dat is de hoeveelheid uv-straling die je op je huid krijgt als je naar buiten gaat. De zonkracht is deze week erg sterk. Als je je niet insmeert, verbrand je binnen een kwartier. Probeer dus zoveel mogelijk in de schaduw rond te hangen. Kom je toch in de zon? Smeer je dan flink in met zonnebrand.

5. Houd je huis koel
Als het dagen achter elkaar warm en windstil is, stijgt de temperatuur in de huizen ook. Vooral als je in de stad woont. Zorg dat het binnen zo koel mogelijk blijft. Doe de gordijnen dicht als de zon op de ramen schijnt en zet ’s avonds en ’s nachts als het koeler wordt, een raam open. 

6. Let op huisdieren (en je oma!) 
Veel dieren kunnen de warmte niet zo makkelijk kwijt als wij. Daardoor is de hitte voor hen extra link. Laat je hond dus niet eventjes in de auto zitten als je een boodschap doet. En zet je konijn of cavia nooit in de zon. O ja: houd ook je oma en opa een beetje in de gaten. Oudere mensen kunnen minder goed tegen tropische temperaturen dan jongeren. 

7. Petje op
Ook zo’n nare hittekwaal: een zonnesteek. Je kop is eigenlijk net een plat dak. Je hersens kun je vergelijken met een hete zolder. Als de zon erop schijnt, kan de boel snel oververhit raken. Zet dus een pet op als je lang buiten bent.

 

Anderen lazen ook: Warme nachten? Zo slaap je beter.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren