eten - pixabay

Eet Geen Dierendag: 7 dilemma's op je bord

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

Het is vandaag niet alleen Dierendag, maar ook Eet Geen Dierendag. Vegetarisch eten dus. Maar wat kun je nog wel eten als je goed voor de wereld wilt zorgen? 7 dilemma's en oplossingen.

Eet je vegetarisch? Dan voor jou geen spareribs of hamburger meer. Misschien wel omdat je vlees (te) slecht vindt voor het milieu. Zo wordt er regenwoud in Brazilië gekapt om soja te verbouwen voor de varkens in Brabant en voor één kilo biefstuk is wel 15.000 liter water nodig. Maar wat kun je nog wel eten als je goed voor de wereld wilt zorgen? In veel kant-en-klare vleesvervangers zit namelijk óók soja. En hoe zit het met boter, kaas en eieren?

Dilemma 1: vis

Vis past perfect in een milieuvriendelijk menu. Toch? Makreel, haring, ansjovis en sardientjes kun je inderdaad zonder al te groot schuldgevoel eten. Dat geldt natuurlijk niet voor vissen die op de lijst bedreigde of beschermde diersoorten staan, zoals de paling en tonijn. Verse vis wordt soms per vliegtuig vervoerd en dat zorgt voor een hoge CO2 voetafdruk. Toch betekent dit ook weer niet dat vis uit de Noordzee (dichtbij) dan automatisch beter voor het milieu is dan vis van ver. Want: voor een kilo tongetjes is gemiddeld zo’n vier liter dieselolie nodig voor het schip. Een ander nadeel is dat er grote bossen plastic touwtjes onder de visnetten die over de bodem slepen zitten. Dit komt in het water en draagt zo bij aan de plasticsoep. En dan heb je nog de gekweekte vis. Hierbij komen soms medicijnen zoals antibiotica in het water terecht, en er wordt soms veel energie en water verbruikt. Toch geldt over het algemeen dat de meeste vis duurzamer is dan vlees.

Dilemma 2: vleesvervangers

Bonenburgers, kipstuckjes of plantaardige balletjes. Het aantal verkochte vleesvervangers in supermarkten is sinds twee jaar met de helft gestegen. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland. Toch zijn niet alle vleesvervangers goed voor het milieu, bijvoorbeeld omdat er kaas in zit. Volgens Milieu Centraal kun je zelfs beter een rundvleeskroket eten dan een vleesvervanger met kaas. Voor het milieu kun je het beste kiezen voor vervangers die honderd procent plantaardig zijn. Maar ook die zijn niet altijd heel klimaatvriendelijk. Er wordt vaak eiwit uit soja of tarwe gebruikt en dat wordt bewerkt. Daar zijn weer fabrieken voor nodig. Je kunt beter leren koken met peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten. Daar zit ook veel eiwit in en die worden niet bewerkt. Ze gaan zo van het land het potje in. Tofu of tempeh is trouwens ook goed.

Dilemma 3: soja

Het regenwoud in Brazilië gaat in vlammen op om plek te maken voor sojaplantages. Daar wil je je vingers als milieufreak natuurlijk niet aan branden. Maar: 90% van die soja uit de Amazone schijnt in veevoer te belanden. De soja voor menselijke consumptie is vaker soja uit China en Europa. Hier vindt geen ontbossing plaats voor de teelt van soja. Dat geldt ook voor soja uit de VS en Canada. Vooral als je kiest voor biologische vleesvervangers is de kans klein dat er bomen zijn gesneuveld voor jouw soja. Je kunt weer afkoelen.

Dilemma 4: kaas

Een tosti kun je voor het milieu maar beter óp je buik schrijven. Voor kaas is namelijk heel veel melk en water nodig. Om een koe 1 liter melk te laten produceren, is 500 liter water nodig. En in 1 kilo kaas gaat 10 liter melk en 5000(!) liter water. Zuivel blijkt dus net zo belastend voor het milieu te zijn als een hamburger. Sterker nog: ongezouten boter heeft zelfs een hogere impact op het milieu dan kip en varkensvlees. Gelukkig is er ook plantaardige ‘kaas’, gemaakt van cashewnoten, kokosolie of soja. Kokosolie smaakt trouwens ook prima op je boterham.

Dilemma 5: ei

Kippen poepen helaas niet alleen eieren uit. En juist de flatsen van kippen die vrij rondlopen (wel leuker voor de kip) komen in het milieu terecht. Om wat preciezer te zijn: hun dampen. Toch is de bijdrage van kippen aan het mestoverschot veel kleiner dan dat van koeien en varkens. In Limburg staat zelfs een CO2-neutrale kippenboerderij waar witte kippen wel heel milieuvriendelijke eieren leggen. Dat komt doordat witte kippen lichter zijn en minder eten dan bruine kippen. Dat scheelt dus grondstoffen. En: de kippen eten restjes brood en beschuit van de bakker restjes van het land van boeren in de buurt.

Dilemma 6: groenten en peulvruchten

Minder vlees, betekent natuurlijk: meer bloemkool en spruitjes (ieks!) en een stoofpotje met kapucijners en bruine bonen (yak). Het goede nieuws is: je smaakpapillen vernieuwen zich elke twee weken en je raakt dus vanzelf gewend aan nieuwe smaken. Wil je trouwens echt rekening houden met het milieu, dan eet je geen rijst uit Azië of sperziebonen uit Kenia. Want deze ingevlogen producten kosten veel energie en komen vaak uit landen waar waterschaarste heerst terwijl de teelt juist om veel water vraagt. Je kunt het beste seizoengroente uit de buurt eten. Dus: toch maar wennen aan bloemkool en spruitjes. En: die peulvruchten groeien prima op Nederlandse grond. Gewoon lekker je eigen boontjes doppen, dus.

Dilemma 7: noten

Over de salade of in je muesli: noten zijn niet alleen lekker, maar ook échte eiwitbommetjes. In 25 gram noten zit evenveel als in 100 gram vlees. Het enige nadeel: pistachenoten, cashewnoten en amandelen zijn kampioen waterslurpers. Gemiddeld is er 9.000 liter water per kilo nodig. En ze groeien ook nog eens in gebieden waar het niet vaak regent, zoals in Californië (VS). Dat klinkt dus helemaal niet goed voor het milieu. Toch is er voor een portie noten minder water nodig dan om vlees te produceren. Wat betreft klimaatbelasting en energieverbruik zijn noten vergelijkbaar met ei. Kastanjes, pinda’s (eigenlijk geen noten, maar peulvruchten), walnoten en hazelnoten zijn de meest duurzame varianten. Dat komt vooral doordat een aantal van deze soorten in Europa groeien. Pinda’s zijn dan weer beter voor het milieu dan cashewnoten omdat er minder hectare grond nodig is om ze te verbouwen.

Anderen lazen ook: Veel vleeseters willen minder vlees.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren